Home » Klussen » Wat voor effect heeft de verbouwing van je huis voor je opstalverzekering?
Klussen
Wat voor effect heeft de verbouwing van je huis voor je opstalverzekering?
Ga je binnenkort je huis verbouwen, of ben je al bezig met het verbouwen van je huis? Door alles wat je moet regelen en wat er allemaal bij komt kijken, is je opstalverzekering niet het eerste waar je aan denkt bij een verbouwing. Tóch is het belangrijk om er wel naar te kijken, in ieder geval als de verbouwing gereed is. Deze heeft namelijk effect op je opstalverzekering. Hoe? Dat leggen we in dit artikel uit aan de hand van een aantal belangrijke vragen. Kijk snel verder!
1. Moet ik mijn verzekeringsmaatschappij op de hoogte stellen voordat je begint met verbouwen?
Ja, het is belangrijk om contact op te nemen met je huidige verzekeringsmaatschappij voordat je aan je verbouwing begint. De opstalverzekering beschermt je woning en persoonlijke bezittingen namelijk alleen tegen schade of verlies door onverwachte gebeurtenissen – verbouwingen tellen niet als onverwacht.
Dit betekent dat eventuele schade die tijdens de verbouwing aan je eigendommen is ontstaan, zijn mogelijk niet wordt gedekt. Daarom is het verstandig om vooraf contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij om je te laten informeren waar je precies voor verzekerd bent. Het kan verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten tijdens de verbouwing, bijvoorbeeld voor het dekken van de bouwmaterialen en gereedschappen.
2. Ik woon tijdelijk ergens anders tijdens de verbouwing. Moet mijn dekking aangepast worden
Het kan zijn dat jij je verzekeringspolis moet wijzigen als je tijdelijk niet in je eigen huis woont tijdens de verbouwing. Het is vrij normaal dat je opstalverzekering vereist dat je fulltime in je huis woont terwijl het verzekerd is, en als je tijdelijk moet verhuizen vanwege een verbouwing, kan dit worden beschouwd als het overtreden van een van de polisvereisten. Neem dus contact op met je verzekeringsmaatschappij om hier ervoor te zorgen dat de dekking nog steeds geldig is.
3. Moet ik mijn opstalverzekering aanpassen na de verbouwing?
Ja, je moet je verzekeringsmaatschappij precies laten weten welke renovaties je hebt uitgevoerd, aangezien de waarde van je woning is veranderd. Veel mensen hebben geen opstalverzekering op maat, waardoor ze óf te veel premie betalen als ze oververzekerd zijn, of ze lopen een verhoogd risico omdat ze onderverzekerd zijn. Als je onderverzekerd bent, loop je een risico dat je een groot deel van een eventuele schade zelf moet betalen. En dat is nou net waarom je eigenlijk een opstalverzekering neemt.
4. Maakt het uit of ik de verbouwing zelf uitvoer of uitbesteed aan een aannemer?
Veel opstalverzekeringen dekken de schade niet niet als je zelf jouw verbouwing uitvoert. Dus als je van plan bent om je huis zelf te verbouwen, dan is het verstandig om te kijken naar een bouwverzekering. Een bouwverzekering dekt de schade die ontstaat tijdens de bouwwerkzaamheden.
5. Wat voor soort verbouwingen verhogen de premie van de opstalverzekering?
Alles wat de waarde van je eigendom of de vervangingswaarde van het onroerend goed en de inhoud aanzienlijk verhoogt, zal waarschijnlijk de premie van de verzekering verhogen. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw, de verbouwing van je badkamer, een keukenrenovatie, noem maar op.
6. Wat voor soort verbouwingen verlagen de premie van de opstalverzekering?
Er zijn enkele verbouwingen die de premie kunnen verlagen, die vaak te maken hebben met het beveiligen en efficiënter maken van je huis. Denk bijvoorbeeld het installeren van een nieuw alarmsysteem of extra beveiliging waardoor de kans kleiner wordt dat er bij je thuis wordt ingebroken. Door oud sanitair en elektrische bedrading bij te werken om te voldoen aan de huidige bouwvoorschriften, worden ze minder riskant voor de verzekeraars. Het vervangen van een nieuw dak kan ook de premie verlagen. verzekeringstarieven verlagen. Hetzelfde geldt voor de werkzaamheden die je huis energiezuiniger maken, zoals een nieuw verwarmings- of airconditioningsysteem.
7. Aan wat voor aanvullende verkeringen moet ik denken voor een verbouwing?
Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij om te vragen welke aanvullende producten of diensten je mogelijk nodig hebt tijdens de verbouwing. Als je ingrijpende werkzaamheden uitvoert, zoals een uitbouw of het slopen van buitenmuren, moet je mogelijk je polistype wijzigen.
Mogelijk moet je ook een bouwverzekering of een bouwrisicoverzekering hebben. Dit zijn allemaal dingen die afhangen van jouw specifieke omstandigheden en precies welke werkzaamheden je gaat uitvoeren. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij om je goed te laten informeren.
No Comments