Home » Badkamer inspiratie » Vrijstaand bad of inbouwbad
Badkamer inspiratie
Vrijstaand bad of inbouwbad
Ga je voor een vrijstaand bad of een inbouwbad voor je nieuwe badkamer? Je bent niet de enige die met dit dilemma te maken heeft. In dit artikel gaan we je proberen te helpen om een weloverwogen keuze te maken. Lees snel verder!
Vrijstaande baden worden steeds populairder in woningen. Ze geven elke badkamer een elegant en verfijnd gevoel – alsof je in een luxe toevluchtsoord of een luxe spa bent gestapt. Inbouwbaden bieden echter praktische voordelen, vooral in de kleinere ruimtes waar velen van ons nu in wonen. Ze passen gewoon beter in de meeste badkamers en zijn vaak gemakkelijker te gebruiken en schoon te maken. Lees hieronder wat de verschillen zijn en wat de voordelen en nadelen zijn van vrijstaande baden en inbouwbaden.
Vrijstaand bad
Vrijstaande baden zijn zó leuk! De verleiding is dan ook super groot om een vrijstaand bad te nemen in je nieuwe badkamer. Ze trekken de aandacht en vallen meteen op als je de badkamer binnenkomt. Ze kunnen in sommige gevallen een beetje onpraktisch zijn, maar fans van vrijstaande kuipen zullen al het andere vergeven. Als het maar mooi is!
Voordelen
Keuze. Vrijstaande baden zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende stijlen. In elke badkamer kan je wel een bijpassend vrijstaand bad krijgen. Van de klassieke klauwpoot tot een moderne ovaal vorm – de keuze is reuze. Ze worden niet beperkt door de noodzaak om tussen muren of in tegels te passen, dus ontwerpers kunnen creatiever zijn met de vorm.
De look. De meeste mensen die een vrijstaand bad kiezen, doen dit vanwege de uitstraling. Het is uniek en maakt een statement dat vaak wordt geassocieerd met luxe: de meeste high-end badkamers en spa’s zullen vrijstaande baden gebruiken.
Leestip: 10 luxe badkamers
Installatie. In vergelijking met een inbouwbad is een vrijstaand bad een stuk eenvoudiger te installeren.
Je hebt daar geen aannemer of specialist voor nodig. Aan een loodgieter heb je genoeg.
Plaatsing. Met vrijstaande baden kan je de ruimte in de badkamer creatiever gebruiken. Wil je het bad direct onder een dakraam in het midden van de kamer? Waarom niet! Hoewel inbouwbaden mogelijk twee of meer wanden nodig hebben om ze te installeren, kan met vrijstaande baden alles!
Nadelen
Prijs. Vrijstaande baden zijn over het algemeen duurder dan inbouwbaden, zelfs inclusief installatie van een inbouwbad. Dit komt omdat ze complexer zijn om te bouwen en meer design bloeien.
Gewicht. Vrijstaande kuipen kunnen extreem zwaar zijn en vereisen vaak een versterkte vloer. Het is waar dat je glasvezelmodellen kunt kopen, maar deze komen minder vaak voor en kunnen duurder zijn. Ze zijn over het algemeen ook groter, en dat betekent dat ze meer wegen als ze gevuld zijn met water.
Zonder douche. Wil je een douche combineren met een kuip, dan is een inbouwbad de juiste keuze. Het is mogelijk om een douche op een vrijstaand bad te monteren, maar deze ziet er vaak lomp uit en vereist een gordijn rondom. Sommige worden geleverd met een kleine draagbare eenheid om af te spoelen, dus als je daar tevreden mee bent, komt alles goed.
Opslag. Vrijstaande baden hebben minder opties in termen van toegankelijke opslag dan inbouwbaden. Er is bijvoorbeeld geen richel op een vrijstaande kuip om je shampoo of kaarsen op te zetten. Dit hoeft echter geen probleem te zijn als je ruimte hebt voor bijvoorbeeld een krukje die je naast het bad plaatst.
Schoonmaken. Omdat een vrijstaand bad vrijstaand is, heb je ruimte rondom het bad. Hierdoor heeft het bad niet alleen meer oppervlakte die schoongemaakt moet worden, dat moet ook gebeuren met de ruimte rondom het bad. Dat is nog geen probleem als je overal bij kunt komen, maar je hebt wel een probleem als het bad dicht tegen een muur is geplaatst.
Inbouwbad
Het inbouwbad blijft een favoriet van velen, vooral vanwege praktische redenen. Daarnaast kan een inbouwbad er ook gewoon heel mooi uitzien: met het juiste ontwerp kan een inbouwbad net zo mooi zijn als een vrijstaand bad.
Voordelen
Prijs. Ondanks de toegenomen beschikbaarheid van goedkopere vrijstaande baden, zullen inbouwbaden over het algemeen de meer betaalbare optie zijn. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het merk, de materialen, het formaat, noem maar op.
Ruimtebesparing. Inbouwbaden zijn een stuk ruimtebesparender. Ze zitten vast aan de muur, dus alle centimeters worden benut. Vrijstaande baden hebben over het algemeen ruimte om hen heen nodig, dus gebruiken ze de ruimte meestal iets minder efficiënt. Als je een kleine badkamer hebt, is een inbouwbad vaak dus een betere keus
Opslag. Doordat inbouwbaden vlak met de wanden worden gemonteerd, bieden ze veel meer mogelijkheden qua opslag. Zo kunnen er planken aan de wanden worden gemonteerd worden naast het bad, waar je bad- en doucheproducten op kunt plaatsen. Bovendien, als je een flinke rand hebt, kun je de spullen ook op de rand van het bad plaatsen.
Loodgieter. De leidingen voor vrijstaande baden kunnen een beetje ingewikkeld zijn en vereist meestal extra aanleggen, terwijl in veel badkamers al leidingen voor inbouwbaden reeds zijn geïnstalleerd. Bovendien zijn de leidingen voor vrijstaande baden moeilijk te verbergen en kan het zelfs lelijk zijn als je het niet goed doet. Bij inbouwbaden zijn de leidingen weggestopt onder de kuip zelf en uit het zicht verwerkt.
Gemakkelijker schoon te maken. Inbouwbaden zijn over het algemeen kleiner en hebben meestal niet zoveel gaten en spleten aan de binnenkant die je moet schoonmaken. Bovendien hoef je alleen de binnenkant van de kuip schoon te maken, in plaats van de buitenkant en de bodem.
Nadelen
Flexibiliteit. De plaatsing is natuurlijk niet zo flexibel als bij vrijstaande baden. Inbouwbaden zullen naar de zijkanten van de kamer worden gedegradeerd en veel zullen in een hoek moeten worden geplaatst.
Keuze. Er zijn simpelweg niet zo veel opties voor inbouwbaden. Dit betekent dat inbouwbaden voor hun stijl, hun unieke look op hun omgeving moeten vertrouwen. Hoewel er enige creativiteit zit in een inbouwbad, is dat veel minder dan bij vrijstaande kuipen.
Installatie. Ondanks de mogelijke noodzaak aan nieuwe leidingen, zorgen vrijstaande baden nog steeds voor een eenvoudigere installatie dan inbouwbaden. Inbouwbaden vereisen afdichting, montage en vaak het creëren van een omlijsting. Vrijstaande baden hebben geen van deze dingen nodig.
Look. Hoewel het echt aankomt op persoonlijke smaak, heeft een vrijstaand bad toch iets heel bijzonders. Vaak is een vrijstaand bad de blikvanger in de badkamer, terwijl een inbouwbad slechts een bijrol heeft.
Conclusie
Uiteindelijk is de keuze erg persoonlijk. Persoonlijk aan jou, maar vooral ook aan de ruimte in jouw badkamer. We hebben hierboven de voordelen en nadelen van zowel een vrijstaand baden en inbouwbaden genoemd. Vind je de nadelen bijvoorbeeld van een vrijstaand bad meevallen, en je vindt het gewoon erg mooi, dan moet je er gewoon voor gaan.
Ben je juist iemand die fan praktische dingen houdt in huis, dan is een inbouwbad een betere keuze. Een inbouwbad kan er bovendien ook gewoon heel mooi uitzien.
Bekijk ook:
Vrijstaand bad
Badkamer renoveren? 15 tips!
Badkamertegels kiezen tips
70 badkamers voorbeelden
No Comments