Scindapsus pictus
Op zoek naar een leuke onderhoudsvriendelijke plant, die je eventueel ook als een hangplant binnen in huis kunt gebruiken? Maak kennis met de Scindapsus pictus, ook wel bekend als Satijnen pothos of als de geluksplant. Waar komt deze plant vandaan? Waar kan je het kopen? Op welke leuke manieren kan je het in je interieur plaatsen? Wat is de beste verzorging? En hoe kan je het stekken? Lees snel verder en kom erachter!
Het zijn de fluweelachtige, bleekgroene, hartvormige bladeren met zilvervlekjes de Scindapsus pictus zo bijzonder maken. Oorspronkelijk gevonden groeiend in de regenwouden, is de Satin Pothos gewend om in gevlekt licht onder de bomen te zitten en kan af en toe schaduw aan, waardoor het een geweldige allrounder is.
Deze plant staat bovendien bekend als de geluksplant, die je kan helpen om ‘rijk’ te worden. Niet geschoten is altijd mis, toch? Geloof je hier niet zo in? De Scindapsus pictus is natuurlijk ook gewoon een super mooie plant met prachtige bladeren. Het is zeer gemakkelijk in onderhoud en gelukkig in bijna elk licht. Dit maakt de Scindapsus pictus tot een ideale, gemakkelijk te onderhouden kamerplant voor zowel beginners als gevorderden.
Je kunt deze geluksplant leuk op een plank neerzetten of als een hangplant in een leuke macrame planthanger aan het plafond of muur laten hangen. Door de plant te laten klimmen, zal deze sneller volwassen worden, wat leidt tot grotere bladeren en een sterkere groei.
Inhoudsopgave
Scindapsus pictus variëteiten
Scindapsus pictus wordt meestal verkocht als drie gecultiveerde variëteiten:
- Scindapsus pictus Argyraeu is een hybride cultivar of variëteit van de moederplant, waarbij Argyraeu ‘zilverachtig’ betekent, wat komt door de zilverachtige markeringen op het blad. De bladranden zijn bekleed met zilver en met kleine gelijkmatig verspreide zilveren vlekjes die de donkergroene bladeren bedekken.
- Scindapsus pictus Exotica heeft grotere, donkergroene bladeren met meer schakeringen, maar minder contrast tussen de groene achtergrond en de zilverwitte bladtekening.
- Scindapsus pictus Silvery Anne is een andere hybride cultivar met een nog meer uitgesproken schakering, met enkele bladeren die bijna volledig witzilver zijn.
Scindapsus pictus kopen
Wat is de beste verzorging voor de Scindapsus pictus?
Met zilveren stippen en spatten tegen het donkergroene blad, zal de Scindapsus pictus zeker de aandacht trekken, je het ook in huis hebt staan. Bij goede verzorging is deze kamerplant een winterharde en relatief onderhoudsvrije plant. Hieronder vind je de tips voor de beste verzorging.
Wetenschappelijke naam: Scindapsus pictus
Algemene naam: Satin Pothos of Silver Pothos
Rassen: Scindapsus pictus ‘Argyraeus’, Scindapsus pictus ‘Exotica’, Scindapsus pictus ‘Silvery Anne’
Herkomst: Scindapsus pictus komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De 3 belangrijkste hybride cultivars van Scindapsus pictus worden als kamerplant verkocht.
Lichtvereisten: Helder, indirect licht. Vrij tolerant voor minder licht, maar kan zijn kenmerkende bladtekening beginnen te verliezen.
Watergift: Geef water als de bovenste 2-3 centimeter aarde droog is. Verdraagt onder water, maar veel minder tolerant ten opzichte van te veel water.
Grond: Kies een voedingsrijke, goed doorlatende potmix. Elke kamerplantmix van goede kwaliteit is geschikt. Temperatuur: 18-29 ° C voor de beste groei.
Meststof: Evenwichtige, in water oplosbare meststof die maandelijks tijdens het groeiseizoen wordt aangebracht. Vochtigheid:> 40% vochtigheid. Overweeg om een digitale hygrometer aan te schaffen om de luchtvochtigheid te controleren als je plant bruine uiteinden krijgt.
Snoeien: alleen nodig om de grootte en vorm van uw plant te regelen.
Stekken: Stekken met stengels in water of een vochtige potmix.
Verpotten: elke 1-2 jaar verpotten aan het begin van het groeiseizoen.
Ziekten en plagen: vatbaar voor wortelrot bij te veel water. Spintmijten en schaal kunnen af en toe worden aangetroffen.
Toxiciteit: Giftig voor huisdieren en mensen bij inslikken. Kan ook het af en toe huidirritatie veroorzaken.
Grond
De Scindapsus pictus doet het het beste in een rijke potmix met goede drainage. De plant zal niet goed groeien op zware gronden die de neiging hebben om water vast te houden en te lang drassig blijven. Je kunt je Scindapsus pictus zelfs verliezen als de omstandigheden te nat zijn vanwege problemen met wortelrot.
Elke goede kamerplantaarde is in principe geschikt, maar je kunt je eigen grond maken door een gelijkmatige mix van turf, potgrond en perliet te gebruiken. Als je merkt dat je potmix langzaam wegloopt, overweeg dan om de grond te beluchten of voeg meer perliet of turf toe door de grond om de beluchting en drainage te verbeteren.
Of je nu besluit om je eigen grondmix te maken of een kant en klare variant te kopen, het belangrijkste om te onthouden is ervoor te zorgen dat het goed wegvloeit en dat het vruchtbaar is.
Licht
Om ervoor te zorgen dat de Scindapsus pictus gezond blijft groeien, kan je deze het beste op een binnenlocatie plaatsen die helder indirect licht ontvangt. Het tolereert geen direct zonlicht omdat het gebladerte zal verbranden, vervagen en verwelken. Als je het ergens in huis met directe zonnestralen, zorg er dan voor dat er een gordijn is om een deel van de stralen te blokkeren of dat het niet direct voor het raam is geplaatst.
Aan de andere kant wil je hem niet op een plek zetten waar er niet genoeg licht is, omdat de plant dan ook niet gezond zal groeien. Hoewel de Scindapsus pictus redelijk tolerant is voor omstandigheden met weinig licht, zal het gebladerte enkele van zijn kenmerkende zilverachtige markeringen verliezen.
Als de buitentemperaturen in de lente en zomer oplopen, kan je de plant naar buiten brengen voor wat frisse lucht. Zorg ervoor dat je het niet op een zonnige locatie plaatst, anders zal het gebladerte verschroeien. Het is het beste om het op een gedeeltelijk schaduwrijke locatie te plaatsen. En vergeet niet om het weer naar binnen te brengen voordat de koude temperaturen van de winter aanbreken.
Water geven
Als het gaat om het geven van juiste hoeveelheid water aan de Scindapsus pictus, is het minder erg als je het een keer vergeet dan wanneer je de plant teveel water geeft. Teveel water kan namelijk leiden tot ongezonde groei en soms kan de plant zelfs doodgaan.
Het is het beste om de bovenste paar centimeters aarde te laten drogen voordat je water geeft. Gebruik je vinger om de potmix te controleren en als de bovenste enkele centimeters aarde droog aanvoelen, geef dan water totdat het uit de onderste afvoergaten loopt. Een ander teken dat je plant een slok water nodig heeft, is als je ziet dat het gebladerte begint te krullen.
Als het gaat om het soort water dat u moet gebruiken, kan je het beste water op kamertemperatuur gebruiken dat je een nacht hebt laten staan. Je kunt ook regenwater gebruiken om de Scindapsus pictus te besproeien.
Luchtvochtigheid
Scindapsus pictus gedijt goed in de vochtige tropische klimaten van zijn oorsprong, dus om een gezonde groei binnenshuis te produceren, moeten die vochtige omstandigheden worden gerepliceerd. Door een luchtvochtigheid van > 40% te behouden, ontstaat de beste kweekomgeving voor deze kamerplant. Er zijn verschillende eenvoudige manieren om de luchtvochtigheid binnenshuis voor de Scindapsus pictus te verbeteren:
- Plaats het op een kiezelplaat. Naarmate het water rond de plant verdampt, wordt de plaatselijke luchtvochtigheid verhoogd.
- Gebruik een luchtbevochtiger in de buurt van de plant om de lokale luchtvochtigheid te verhogen.
- Als je badkamer voldoende licht heeft, kan je de plant daar laten groeien, aangezien het constante gebruik van water in de kamer zorgt voor een vochtige omgeving voor de plant.
Bemesten
Om ervoor te zorgen dat je Scindapsus pictus gezond blijven groeien, is het het beste om het maandelijks te bemesten tijdens het groeiseizoen van de lente tot de zomer. Stop in de winter met bemesten tot de lente. Er zijn verschillende soorten meststoffen om te gebruiken:
- Gebruik een in water oplosbaar kamerplantmengsel verdund tot halve sterkte en maandelijks aangebracht tijdens actieve groei.
- Gebruik langzaam afgevende korrels gelijkmatig verdeeld over de grond volgens de aanwijzingen op de verpakking voor hoeveelheden. Meststoffen met langzame afgifte blijven meestal maximaal drie maanden werken en breken langzaam af in de grond elke keer dat u water geeft.
Veel soorten potmixen bevatten een meststof met langzame afgifte, dus het kan zijn dat je gedurende enkele maanden geen extra hoeveelheid hoeft toe te dienen. Als de plant echter wat van zijn kleur begint te verliezen en hij wordt gekweekt in de gewenste lichtomstandigheden, bemest dan met een in water oplosbaar mengsel van kamerplanten op halve sterkte.
Na verloop van tijd kunnen zouten in de meststof zich ophopen in de grond en kunnen dit leiden tot bruin worden, verbrande bladeren op de plant. Het is een goed idee om de grond elke drie tot vier maanden met water door te spoelen om de zouten uit de grond te wassen.
Breng je plant naar een gootsteen, en laat het water ongeveer vijf minuten langzaam door de grond lopen. Laat het water weglopen.
Snoeien
De Scindapsus pictus hoeft niet vaak gesnoeid te worden. Je kunt het snoeien wanneer jij het nodig vindt, omdat je het te groot of te lang vindt worden. Dit zal veelal in het voorjaar zijn, wanneer de plant actief begint te groeien. Beschadigde of dode bladeren kan je voorzichtig eraf knippen. Om te voorkomen dat je per ongeluk ongedierte of ziekten op de plant overbrengt, is het aan te raden om de schaar met alcohol af te nemen voordat je het gebruikt.
Verpotten
Omdat de Scindapsus pictus relatief snel groeit, zal je het op een gegeven moment waarschijnlijk moeten verpotten om de grond elk jaar op te frissen met nieuwe verse grond. Het is het beste om grootschalig te verpotten wanneer de plant in de lente tot de zomer uit de rustperiode komt.
Of je het gebruikt als een hangplant, als een klimplant of laat groeien in een normale pot die je op een plank of kast hebt staan, verpotten is erg eenvoudig.
Als het om een geschikte container gaat, werkt elk type materiaal goed, zolang het bodemafvoer heeft. Bodemdrainage is belangrijk omdat de grond anders te veel water vasthoudt en je problemen met wortelrot kunt krijgen. Als je Scindapsus pictus zijn huidige pot is ontgroeid, kan je het beste een pot gebruiken die slechts één maat groter is, zodat er minder kans is op te veel water en de grond te lang drassig blijft.
- Vul de nieuwe pot voor ongeveer een kwart met een rijke, goed doorlatende potmix. Geef water om de grond te laten bezinken.
- Haal de plant voorzichtig uit de huidige pot. Controleer het wortelsysteem op bosvorming en trek hem indien nodig voorzichtig uit elkaar.
- Plaats de plant in de nieuwe pot. Als je een mosstok gebruikt om erop te laten klimmen, is dit het moment om hem in de pot te steken.
- Vul de rest van de pot met potmix, druk het indien nodig stevig rond de mosstok en verstevig het rond de basis van de plant.
- Geef de grond opnieuw water totdat deze uit de onderste afvoergaten loopt. Zet de plant binnenshuis op een geschikte plek met helder indirect licht.
Stekken
Het stekken van de Scindapsus pictus is net zo eenvoudig als elke andere plant. Een klein stukje ervan met aanwezige knooppunten kan gemakkelijk teruggroeien als het in water of aarde wordt gezet.
Met Water
Om de Scindapsus pictus met water te stekken, snijd je een stengel van 10-15 cm vanaf het uiteinde net onder het laatste blad. Zorg ervoor dat deze 1-2 knooppunten heeft, en snijden op 45 graden is beter. Zodra je de stengel hebt gescheiden, verwijder je het laatste blad. Snijd altijd minimaal twee stekken en doe ze elk in een waterfles. Het duurt ongeveer 3-4 weken voordat het stekje zich heeft voortgeplant.
Met potgrond
Bij het stekken van de Scindapsus pictus met potgrond, gaat om het snijden van punten voor drie stengels, elk met een lengte van 7-10 cm. Snijd onder een knoop en verwijder e onderste bladeren.
Je kunt het beste een mengsel van goed bevochtigd veenmos en grof perliet oppotmengsel gebruiken. Plant deze drie stekken in het bovenstaande mengsel en rond de rand van een 7-10 cm pot, zodat ze later gemakkelijk kunnen worden getransporteerd en afzonderlijk kunnen worden gekweekt. Doe de hele pot in een plastic zak en plaats deze in een gefilterde lichte ruimte.
Na 4-6 weken, wanneer beworteling optreedt, verwijder je de plastic zak en geef je het gematigd water. Het beste moment om de plant te verplaatsen is drie maanden vanaf het moment van stekken. Verplaats de plant naar een veelzijdige pot of hangende mand vol potmix.
Bekijk ook:
Yucca plant
12x Leuke hangplanten
Pannenkoekplant
Banenenplant
Chinees lantaarnplantje
De Paradijsvogel plant
No Comments