Planten

Pannenkoekplant


Lees hier alles over de Pannenkoekplant. Waar komt deze plant vandaan? Hoe kan je de plant het beste verzorgen? En op welke manier kan je de pannenkoekplant stekken? Kijk snel verder!

pannenkoekplant

De Pannenkoekplant is op dit moment zonder twijfel één van de meest populaire kamerplanten. Het kenmerkt zich met kleine en grote platte ronde bladeren, die aan lange dunne opstaande stengels vastzitten. De ronde vorm van de bladeren hebben ook wat weg van een pannenkoek. Dit verklaart meteen ook waar de naam vandaan komt. ‘Pannenoekplant’ is echter de bekendste bijnaam van deze plant. Een andere bijnaam is Chinese geldplant. De plant komt namelijk van origine uit China, waar ze vonden dat de ronde bladeren aan muntjes deden denken. Hoewel de meeste mensen deze plant dus kennen als de Pannenkoekplant en de Chinese geldplant, is de echte officiële naam van Pilea Peperomioides.

pannenkoekplant

Bron: Styledbymy.com

Pannenkoekplant verzorgen

Ben je op zoek naar een een onderhoudsvriendelijke plant? Dan zit je goed met de Pannenkoekplant, die heel eenvoudig te onderhouden is. Onderhoudsvriendelijk betekent natuurlijk niet onderhoudsvrij. Bekijk onderstaande verzorging tips voor de Pilea Peperomioides.

Grond: Deze Pannenkoekplant geeft de voorkeur aan licht vochtige grond. Het voelt het meest gelukkig in goed doorlatende grond. Conventionele, maar humusrijke kamerplantengrond, die goed doorlatend moet zijn. Eventueel kun je wat zand toevoegen.

Licht: De Chinese geldplant voelt comfortabel aan bij helder, indirect licht. Je moet het niet in direct zonlicht plaatsen, omdat dit hun mooie bladeren kan beschadigen. In de zomer mag je de plant gerust buiten zetten, als het mooi weer is.

Water geven: De Pilea Peperomioides water geven is geen groot probleem. De plant voelt zich gelukkig in vrij doorlatende grond en moet eenmaal per week worden bewaterd. Wacht tot de grond volledig is uitgedroogd voordat je dit doet. Zorg ervoor dat je het water niet in de bladeren giet, maar rechtstreeks in de grond. Tijdens hete zomermaanden kan je de plant iets meer water geven.

Temperatuur: Temperaturen tussen 15-18 ° Celsius zijn ideaal voor de pannenkoekplant. In de winter is de Pilea echter bestand tegen temperaturen tot 5° Celcius, maar het kan ook overwinteren bij gemiddelde kamertemperatuur.

Vochtigheid: Houd de luchtvochtigheid constant hoog voor het beste resultaat. Extreme en frequente temperatuurveranderingen moeten waar mogelijk worden vermeden.

Kunstmest: De Pannenkoekplant heeft niet veel kunstmest nodig. Een verdunde reguliere kamerplantmeststof één keer per maand tijdens het groeiseizoen – lente tot vroege herfst – is meer dan voldoende.

Groei: de Chinese geldplant is geen grote groeier. Hij wordt over het algemeen ongeveer 30 cm lang en breed.

Verpotten: Het is het beste om de Pannenkoekplant eenmaal per jaar te verpotten. Dit moet in het voorjaar gebeuren als de plant zijn pot daadwerkelijk is ontgroeid. Op dit moment kan je plant ook worden verdeeld. Het enige dat je hoeft te doen, is de stelen van de plant in zoveel individuele potten te scheiden als je wilt.

pannenkoekplant pilea peperomioides

Pannenkoekplant stekken

Naast dat de Pannenkoekplant eenvoudig is te onderhouden, staat deze plant er ook om bekend dat je het heel eenvoudig kunt stekken. Dit komt omdat het vanaf zeer jonge leeftijd begint te produceren. Op een gegeven moment, zodra de plant wat tijd heeft gehad om te groeien en zich comfortabel voelt in zijn nieuwe leefomgeving, zul je een aantal babyplanten zien opduiken, zowel vanaf de wortels als vanaf de stengels.

Er zijn twee manieren waarop je de pannenkoekplant kunt stekken:

  • Pannenkoekplant stekken met wortelplantjes;
  • Pannenkoekplant stekken met stengelplantjes.

Pannenkoekplant stekken uit wortelplantjes

De gemakkelijkste manier om de Pannenkoekplant te stekken, is door de wortelplantjes te gebruiken die uit de grond zijn gekomen komen. Hoe groter het babyplantje is, hoe groter de kans is dat het stekken zal slagen. Begin dus pas met stukken als ze 4 – 7 centimeter groot zijn. Volg de stengel ongeveer 1 cm onder de grond. Snijd vervolgens het plantje met een scherp mes. Als de babyplant al wortels heeft, kun je het recht in een vochtige grond steken in een nieuwe pot. Na een paar weken wordt het plantje verankerd in de grond en zullen er nieuwe bladeren aan de plant groeien.

pannenkoekplant stekken met grond

Bron: Pilea.com

Pannenkoekplant stekken uit stengelplantjes

Het is ook mogelijk de Pannenkoekplant te stekken met stengelplantjes. Hoewel stekken met stengelplantjes ook niet erg moeilijk is, moet je hier toch wat voorzichtiger mee zijn. Dit komt omdat stengelplantjes zelf geen wortelstelsel hebben. Het leuke van deze methode is dat je twee opties hebt: je kunt de babyplanten in een nieuwe pot met grond doen, zoals je dat ook kan doen met het stekken met wortelplantjes, of je kunt de stengelplantjes in een vaas doen met water.

pannenkoekplant stekken

Bron: Pilea.com

Het maakt in principe niet uit welke methode je kiest, maar veel mensen geven de voorkeur aan de tweede optie, omdat de kleine planten in kleine vazen er heel leuk en schattig uitzien. Met deze methode kun je ook zien hoe de wortels van de plant groeien.

Bij de watermethode steek je het plantje in de vaas met water, en laat het daar minimaal 2 weken in. Vergeet niet om het water regelmatig te verversen om het vers te houden. Op een gegeven moment zul je wortels zien groeien. Zodra de plant kleine wortels heeft, kun je hem plaatsen in een pot met grond.

pannenkoekplant stekken met water

Bron: Pilea.com

Welke methode je ook gebruikt om de pannenkoekplant te stekken, wees geduldig. Het kan even duren voordat de Pilea-baby zijn eigen wortelsysteem krijgt, vooral in de winter wanneer de meeste kamerplanten niet actief groeien. Je kunt erop vertrouwen dat de plant gezond, gelukkig en geroot is als je een paar nieuwe bladeren ziet opduiken.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam