Mandevilla
Op deze pagina vind je alle informatie over de Mandevilla, een geweldige plant voor de tuin die je herkant aan de prachtige flamboyante bloemen. Lees hier wat voor soort plant de Mandevilla is, tips over hoe en waar ze het beste zullen groeien, en hoe je de Mandevilla kunt verzorgen en stekken. Op zoek naar een mooie onderhoudsvriendelijke tuinplant met mooie bloemen? Maak kennis met de Mandevilla!
De mandevilla plant, ook wel bekend als ‘Chilean Jasmine’ of ‘Rock Trumpet’, is een veel voorkomende terrasplant geworden. En dat is meer dan terecht. De schitterende bloemen van de Mandevilla voegen een tropische flair toe aan elk tuin. De plant is vernoemd naar Henry Mandeville, een Engelse diplomaat en botanicus. Mandevilla’s zijn meestal klimmers met opvallende, soms geurende bloemen die in de zomer prachtig open gaan. Ze zijn echter afkomstig uit warmere klimaten en zijn dus mals en groeien het gelukkigst in een serre of kas in Nederland.
Wat zijn Mandevilla voor planten?
Mandevilla zijn meerjarige klimplanten die afkomstig zijn uit Midden- en Zuid-Amerika. Het zijn prachtige sierplanten met rode, gele, roze of zelfs witte bloemen die vaak geuren en in de zomer maandenlang kunnen bloeien. Bloemen worden geproduceerd op de nieuwe groei van het lopende jaar en het is belangrijk om de juiste warme en vochtige omstandigheden te bieden voor de nieuwe scheuten om te groeien om later in het jaar bloemen te produceren.
Wat goed is om te weten, is dat Mandevilla planten als giftig worden beschouwd. Daarom moet je hier voorzicht mee omgaan als je te maken hebt met huisdieren en kinderen. Mandevilla is een geweldige klimmer, met een exotisch gevoel en gemakkelijk in een pot te kweken. Het kan een geweldige aanvulling zijn op serre of zelfs een buitenterras, maar alleen tijdens de warmere maanden.
Mandevilla kweken
Mandevilla’s worden meestal gekweekt uit kleine planten die verkrijgbaar zijn bij lokale plantenkwekerijen of online. Ze hebben bescherming nodig binnen in huis tijdens de koudere maanden en geven de voorkeur aan volle zon, hoewel ze schaduw nodig hebben van de hete middagzon. Het zijn tedere planten en moeten in de winter worden bij temperaturen boven de 10 graden Celcius worden gehouden. In het voorjaar is een vochtige en warme omgeving het beste met temperaturen van 18 Celcius ’s nachts en 21 Celcius gedurende de dag. Tijdens de zomermaanden kunnen ze echter ook buiten op een beschutte en zonnige plek geplaatst worden in de tuin.
De Mandevilla plant kan in het voorjaar uit zaden worden gekweekt, maar heeft de warmte van een propagator nodig om ze te laten ontkiemen, of gekweekt uit zachthoutstekken die in de vroege zomer zijn genomen. Als je een stek neemt, moet nieuwe groei worden geselecteerd en om wortel te schieten heb je de bodemwarmte van een propagator nodig.
De beste plek voor de Mandevilla
Mandevilla geeft de voorkeur aan volle zon en een beschutte plek om goed te groeien en de prachtige bloemen te produceren waar ze bekend om staan. Ze worden meestal in potten gekweekt, zodat ze gemakkelijk kunnen worden verplaatst, afhankelijk van de seizoenen. Vanwege hun temperatuurbehoefte worden ze vaak in een serre of verwarmde kas gekweekt en alleen tijdens de warmste maanden van het jaar buiten geplaatst.
Ondersteuning
Ondersteuning is nodig om de Mandevilla mooi te laten klimmen. Bamboestokken die een driepoot vormen, worden vaak bij aankoop in de pot geleverd, maar na verloop van tijd en afhankelijk van de ruimte zal een grotere ondersteuning nodig zijn. Op langere termijn zijn metalen klimsteunen zoals obelisken ideaal omdat ze na verloop van tijd niet zullen rotten en de plant een sterk frame bieden om op te groeien.
Verzorging
Om Mandevilla’s te planten, vul je een pot met een vrij drainerende, op aarde gebaseerde compost zoals en plant je op dezelfde diepte als eerder geplant. De scheuten moeten om te beginnen worden vastgebonden en de toppen kunnen indien nodig worden uitgeknepen om een bossige groei te bevorderen. Tijdens het groeiseizoen zal de Mandevilla vaak water en voeding nodig hebben. De planten houden niet van natte wortels, dus zorg voor voldoende drainage in de pot. Tijdens de wintermaanden vertraagt de groei en heeft de plant minder vocht nodig, dus verminder de watergift en stop met voeren tot de lente.
De Mandevilla wordt geroemd voor hun bloemen die alleen worden geproduceerd bij nieuwe groei, dus het is belangrijk om voor de planten te zorgen in de lente wanneer de plant na de winter weer begint te groeien.
Het wordt aanbevolen om mandevilla elk voorjaar opnieuw te verpotten met verse compost en indien nodig een grotere pot.
Snoeien
Afhankelijk van de variëteit kan een Mandevilla wel 4,5 meter hoog worden. Mandevilla sanderi zal echter meestal niet meer dan 1,5 meter groot worden en kan dus een betere maat zijn als de pot afhankelijk van de seizoenen wordt gekweekt en verplaatst. Mandevilla wordt geclassificeerd als snoeigroep 12 en moet in de late winter of het vroege voorjaar worden gesnoeid voordat er nieuwe groei optreedt. Om te snoeien, snijdt je de zijscheuten terug tot 3 of 4 knoppen van het hoofdframe en knip je eventuele verticale scheuten terug die uit de steunen groeien. Het witte sap dat bij het snijden wordt geproduceerd, is irriterend. Draag daarom altijd handschoenen om irritatie te voorkomen.
Meest voorkomende ziektes van de Mandevilla
Mandevilla’s zijn taaie planten, maar kunnen wel aangetast worden door insecten. Deze kan je echter ook goed behandelen, indien je op tijd bent. Hieronder vind ie de meest voorkomende ziektes van de Mandevilla en tips hoe je daar het beste mee kunt omgaan.
Wolluizen
Wolluizen laten kleine stapels wasachtig puin achter op de vertakkingen van mandevilla-wijnstokken, eten in de buurt of aan de onderkant van bladeren. Dit ongedierte produceert grote hoeveelheden honingdauw omdat het ongedierte zich voedt met plantensappen, waardoor bladeren onder de voedingsplaatsen plakkerig of glanzend lijken. Mieren kunnen zich in de buurt van deze locaties verzamelen, de honingdauw verzamelen en de wolluizen beschermen tegen schade. Spuit de plant met insectendodende zeep en controleer deze vaak opnieuw op tekenen van wolluis. Als de bladeren geel blijven en vallen, moet je de plant wekelijks sproeien om nieuwe wolluizen te vernietigen wanneer ze uit hun wasachtige eierzakken komen.
Schaalinsecten
Schaalinsecten zijn de moeilijkste van de mandevilla-plagen; ze zijn experts in camouflage en verschijnen vaak als onregelmatige groei of wasachtige afzettingen op stengels en bladeren. Sommige schalen produceren honingdauw, zoals wolluizen, maar insectendodende zeep zal ze zelden verwijderen vanwege hun harde bekleding.
Spintmijten
Spintmij zijn meestal moeilijk te zien met het blote, maar hun schade is aan het oogkenbaar – individuele bladeren zijn opgenomen met kleine, kunnen ontwikkelen voordat het blad droogt en van de plant valt. Spintmijten weven ook fijnere zijde waar ze zich voedend, wat kan helpen bij je beslissing om ze te behandelen. Spintmijten worden door stoffige omstandigheden, dus als je plant niet te punky is, begin met het wegspuiten van droge plekken en het stof van de bladeren van je plant te verwijderen, vooral binnenshuis. Als spint aanhoudt, worden insectendodende zeep of neemolie aanbevolen.
Wittevliegen
Wittevliegen zijn kleine, motachtige insecten die zich in grote groepen aan de onderkant van bladeren verzamelen. Ze veroorzaken schade aan wolluizen, waarbij ze zijn ontstaan, maar ze zijn extreem zichtbaar en gemakkelijk te beginnen. Je ziet kleine witte insecten opvliegen als je tegen je plant stoot misschien van te dichtbij loopt; de plant goede voedingsplekken als deze er onwel uit gaat zien. Wittevlieg verdrinkt gemakkelijk, dus ze kunnen meestal worden begroet met gewone sprays van een tuinslang.
Bekijk ook:
Hertshoorn plant
Yucca plant
12x Leuke hangplanten
Pannenkoekplant
Banenenplant
De Paradijsvogel plant
No Comments