Home » Uncategorized » Kweekkas in de tuin
Uncategorized
Kweekkas in de tuin
Ben jij een fervente tuinier, en overweeg je om een kweekkas te kopen voor je tuin zodat je heel het jaar door lekker kunt tuinieren? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor het kopen van een kweekkas in de tuin. Wat voor soorten kweekkassen zijn er verkrijgbaar? Wat zijn de voordelen en nadelen? Waar moet je op letten? Waar plaats je de kweekkas in de tuin? Noem maar op. Lees snel verder!
Tuinkassen en kweekkassen worden niet alleen gebruikt om gewassen te beschermen tegen ongunstig weer. Het afdekken van de planten verlengt ook het groeiseizoen en verhoogt de hoeveelheid oogst. Dit is een goede manier om de gewassen te organiseren, bescherming te bieden tegen vogels en ongedierte die fruit en zaden eten.
Daarnaast ziet een kweekkas er ook gewoon erg mooi uit in de tuin – je creëert daarmee een bepaalde romantische sfeer die moeilijk na te bootsen is. Sommige mensen kiezen ervoor om hun kweekkas zelf te bouwen, maar met de kant-en-klare kweekkassen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, is het wel heel verleidelijk om er gewoon eentje te kopen. Je kunt het namelijk heel eenvoudig zelf als een bouwpakket in elkaar zetten in je eigen tuin. Voordat je daadwerkelijk een tuinkas of kweekkas gaat kopen, zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten en vragen die je jezelf moet stellen.
Wat de beste kweekkas of tuinkas is, is afhankelijk van verschillende factoren. Wat zijn je intenties met betrekking tot de omvang van de gewassen, de soorten planten die je wilt kweken, evenals de vereisten en financiële middelen, en de mogelijkheden in je tuin. Een goede keuze is de eerste belangrijke stap naar een succesvolle oogst.
Inhoudsopgave
Wat wil je kweken?
Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld wat voor planten je in de kas wilt kweken? Allereerst moeten de thermische behoeften van de planten die we willen beschermen nauwkeurig worden beoordeeld. Tuinplanten die onder dekking slechts een tijdelijk onderkomen moeten vinden, hebben andere behoeften, evenals andere subtropische planten en verschillende soorten bergplanten. Het kleinste probleem zal de bouw zijn van een onverwarmde kas voor het kweken van groenten en bloemen die typisch zijn voor onze breedtegraad. Denk bijvoorbeeld aan komkommers, tomaten en paprika’s.
Formaat kweekkas
Een andere belangrijke vraag bij het kopen van de tuinkas of kweekkas: Hoe groot moet de kas zijn? Om deze vraag te beantwoorden is het handig om te kijken naar wat je tot nu toe hebt gekweekt en of je dit verder wilt uitbreiden of niet. Een te kleine kas zal moeilijk te vergroten zijn, terwijl een te grote kas te veel energie kost en natuurlijk meer plek in je tuin inneemt.
Functioneel of decoratief?
Wat ook iets is om te overwegen: moet de kas een decoratief object zijn in je tuin of is het ook ok als je het minder opvalt? Als de kas een prominent plek krijgt in je tuin, dan is het de moeite waard om te investeren in een mooie kweekkas. Het ontwerp van een kas hangt af van de constructie en het soort materiaal waarvan het is gemaakt.
Materialen
Tuinkassen en kweekkassen kunnen worden gemaakt van verschillende soorten materialen. Natuurlijk zijn zijn ze allemaal voorzien van glazen wanden en daken, maar het gaat hier om de frames. De meest populaire soorten frames zijn gemaakt van hout, metaal of aluminium. Houten kassen kunnen erg mooi eruit zien, maar kunnen ook wat problemen opleveren als het gaat om vochtigheid, temperatuurwisselingen, zonlicht en de effecten van ongedierte. Metalen en aluminium kweekkassen zijn veel beter bestand tegen de omstandigheden in de tuin.
Kant-en-klare kassen
Kant-en-klare kassen, gekocht in winkels, kunnen als een bouwpakket in je tuin in elkaar gezet worden. Je hoeft bijvoorbeeld dus niet te lassen. Alles wordt vastgezet met behulp van passende schroeven zoals beschreven in de montagehandleiding. De profielen zijn met elkaar verbonden door middel van speciale driehoeken. Glas- of polycarbonaatpanelen worden als een puzzel op de structuur afgestemd: ze moeten in het eerder gemonteerde frame worden gestoken. Het is niet nodig om siliconen, glasplamuur of lijm te gebruiken. De klemmen en vergrendelingen die aan het pakket zijn bevestigd, zullen u van dienst zijn.
Stalen en aluminium kweekkas
Metaal is zwaarder dan aluminium, maar het aanzienlijke gewicht zorgt ook voor een grotere stabiliteit. Staal wordt aanbevolen voor modellen met grote glasoppervlakken, waaraan je bijvoorbeeld ook potten en planken over het hele oppervlak van de muren kan hangen. Ook is een dergelijke kas beter bestand tegen harde windstoten.
De aluminium frames corrodeert niet, is licht en volgens veel meningen is het gemakkelijker om dergelijke kassen te installeren. Moderne modellen zijn versterkt met thermisch verzinken. Aluminium is gemakkelijk vervormbaar, goedkoop in onderhoud (omdat je er niets mee hoeft te doen), en moderne aluminium kassen zien er tegenwoordig ook super mooi uit.
Staal en aluminium lijken ondanks de relatief hoge prijs het traditionele hout langzaamaan te verdringen. Ze zijn erg onderhoudsvriendelijk, functioneel en zien er ook mooi uit. Voor velen is het ook belangrijk dat aluminium en staal in verschillende kleuren kunnen worden geleverd, waaronder het bijzonder populaire donkergroen of zwart, dat de structuur een stijlvolle uitstraling geeft.
De vorm van de kweekkas
Tuinkassen en kweekkassen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten vormen. De vorm van de kas heeft een enorme invloed heeft op het gemak van warmte van buitenaf. De kas absorbeert de meeste warmte van buitenaf wanneer de stralen loodrecht op de muren op de structuur vallen. Als ze schuin vallen, stuiteren ze van het dak en dwalen ze de ruimte in buiten de kas. De invalshoek van het licht op aarde is afhankelijk van het seizoen en de geografische locatie. Het is nooit een rechte hoek. Daarom zijn rechthoekige kassen volledig niet-ergonomisch. Modellen met een heterogene dakvorm zijn het meest wenselijk, zoals een driehoekig, schuin dak.
Fundering
De fundering van een kas is een sleutel tot een succesvolle constructie. Als je geen goede fundering hebt, zal je kas niet goed functioneren. De problemen zoals deuren die niet kunnen sluiten en ramen die niet open kunnen zijn behoorlijk populair als de fundering niet stabiel is. Als de basis niet waterpas is, is de kans groter dat glas breekt of polycarbonaatpanelen uit het frame springen. In het ergste geval kan de hele constructie beschadigd raken door harde wind of slechte weersomstandigheden. Bij kant-en-klare kassen die je in de winkel koopt, worden vaak funderingen meegeleverd. Mocht dat niet zo zijn, dan is het belangrijk om zelf een goede en stevige fundering te bouwen van betonbanden, houten balken of gestort beton met daarop een rij stenen.
Verwarming
Moet de kweekkas verwarmd worden? Al in de fase van het type gewas dat we onder de kas gaan telen, moeten we beslissen of het moet worden verwarmd. Je kunt kiezen voor gedeeltelijke verwarming om alleen het minimum te behouden dat nodig is voor de groei van groenten en fruit. De temperatuur moet dan schommelen van -3 tot 10 graden.
Maximaal verwarmde kassen, dus die waar de temperatuur nooit onder de 15 graden Celsius komt, worden voornamelijk gebruikt voor de teelt van tropische planten. Het onderhoud is hierdoor een stuk duurder. In Nederland zijn dit soort kassen niet heel erg populair.
De meeste populaire planten die in Nederland worden gekweekt, hebben geen extra verwarming nodig. Onverwarmde kassen zijn voldoende om het groeiseizoen van komkommers, tomaten, paprika’s, courgettes en sla aanzienlijk te verlengen. Het seizoen in onverwarmde kassen begint 4 tot 6 weken eerder en duurt maximaal twee maanden.
Waar je wel mee te maken hebt, zijn de grote grote verschillen die optreden tussen dag en nacht. Daarom moeten onverwarmde kweekkassen goed worden geventileerd.
Ventilatie
Ventilatie is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een succesvolle kas. Zonder goede ventilatie worden kassen en hun planten vatbaar voor talloze problemen. Ventilatie dient namelijk vier belangrijke doelen in de kas. Allereerst helpt het om de temperatuur te reguleren. Het zorgt er ook voor dat je planten voldoende frisse lucht krijgen die ze kunnen gebruiken voor fotosynthese. Bovendien voorkomt een goede ventilatie plagen en bevordert het belangrijke bestuiving in de kas. Als je merkt dat je planten het moeilijk hebben in een van deze gebieden, kan het kiezen van de juiste ventilatoren en ventilatieopeningen voor je kas het probleem helpen verlichten.
Waar plaats je de kweekas in de tuin?
Je moet goed nadenken over de plek waar je de kweekas in de tuin plaatst. De plek heeft niet alleen invloed op je tuinontwerp, maar ook op de gewassen die je in de kas wilt kweken. Zonnestraling dringt door het transparante materiaal. Eenmaal binnen, is er geen manier om daar weg te komen, daarom blijft de temperatuur in de kas hoog . Om alles zo efficiënt mogelijk te laten werken, is het aan te raden om de kas op de meest zonnige plek te plaatsen in de tuin. Kassen hebben verschillende gradaties van UV-transmissie: glas is het minst doorlatend. Veel meer straling wordt tegengehouden door polycarbonaatplaten.
De kas moet ook op een plek worden geplaatst met de meest vlakke ondergrond, niet bedekt met bijvoorbeeld boomkronen. Het is de moeite waard om een plek te zoeken waar de kas andere activiteiten in de tuin niet verstoort. Het is goed als de kas van oost naar west is gericht en een helling naar het zuiden heeft.
Bij een kweekkas denk je wellicht meteen aan een vrijstaande kas, maar een muurkas – een kas die tegen een muur wordt geplaatst, kan veel voordelen bieden. Zo’n kas is namelijk altijd bij de hand, is gemakkelijk om er elektriciteit, verwarming en water naar toe te leiden. Idealiter zou het aan de noordkant van het gebouw geplaatst worden. Het zal dan fungeren als een thermische isolator voor het huis.
Bekijk ook:
52 leuke tuin ideeën
35x Tuinhuis ideeën
Opbergruimte in de tuin
Rotstuin
15x Tuinafscheiding ideeën
No Comments