Halogeen spot vervangen door led
Last Updated on maart 29, 2022 by Redactie
Wil jij jouw halogeen spot vervangen door led? Goed idee – je zult er geen spijt van krijgen! Door je halogeenlampen te vervangen met led spots, bespaar je niet alleen heel veel geld op je energierekening. Led lampen zijn ook een stuk duurzamer en veel beter voor het milieu. Er zijn echter wel een aantal punten waar je op moet letten, voordat je zomaar led spots in je winkelmandje doet. Wat? Daar gaan we je in dit artikel mee helpen. Lees dus snel verder!
Duurzaam wonen is een hot topic – steeds meer mensen zijn ervan bewust dat we met z’n allen zuiniger moeten zijn op ons planeet. En hoe je woont in je huis speelt daar een belangrijke rol bij, met zowel kleine als grote maatregelen die je kunt treffen. Zo zou je je huis beter kunnen isoleren, zodat je minder hoeft te stoken. Je kunt minder lang douchen, zodat je dagelijks minder water verbruikt. En je halogeen spot vervangen door led heeft ook een grote positieve impact op het milieu.
Halogeen spots werden in de jaren negentig een echte trend, en nog steeds vind je ze vaak terug in woonkamers, keukens en badkamer. Het grote probleem met halogeen pots is dat ze, hoewel ze iets zuiniger zijn dan gloeilampen, tóch behoorlijk veel energie verbruiken. Afhankelijk van hoeveel halogeen spots jij gebruikt in huis, kan je meer dan 100 euro per jaar besparen, als je besluit deze te vervangen door moderne led spots. En omdat LED spots erg duurzaam zijn en zo veel langer meegaan, zou je de initiële kosten van de led spots op lange termijn terug moeten verdienen. Iedereen zou dus alle halogeen spots moeten vervangen door led!
Zoals gezegd, zijn er wel een aantal punten waar je op moet letten. Deze punten hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet, zodat je hier zorgeloos mee aan de slag kunt.
Inhoudsopgave
Fitting
Voor elke verlichting is een LED variant verkrijgbaar. Retrofit houdt in dat de fitting hetzelfde blijft, maar alleen de techniek heel anders is. De meest voorkomende fittingen voor inbouwspots zijn MR16 en GU10 inbouwspots. Inbouwspots GU10 zijn veruit het populairst, die zich kenmerken met een zogenaamde bajonetsluiting – een steekfitting met pinnen in plaats van een schroefdraad fitting.
MR16 is een standaard aanduiding van een verbinding tussen fitting en armatuur. MR staat voor Multifaceted Reflector en heeft een diameter van 51 millimeter. Deze worden gebruikt voor 12V spotjes, die bijvoorbeeld vaak voorkomen in vochtige ruimtes, zoals de keuken en de badkamer.
GU10 vervangen door LED
- Schakel de elektriciteit uit;
- Verwijderd de oude halogeen spot;
- Druk de LED spot in het voetje en draai de lamp rechtsom.
MR16 vervangen door LED
- Schakel de elektriciteit uit;
- Duw de twee pinnen van de ring naar elkaar toe om de oude halogeen spot te verwijderen;
- Vervang de oude transformator met de nieuwe Led trafo.
- Plaats de nieuwe MR16 Led spot.
Kleurtemperatuur
Ten eerste is ‘warm wit’ geen kleurtemperatuur. Het is een beschrijving van een kleur die sterk kan verschillen van merk tot merk en van product tot product. Merken gebruiken deze onnauwkeurige en vage term om te insinueren dat hun product een soortgelijke warme kleur en gevoel zal uitstralen als een halogeen, wat vaak niet het geval is.
Als je echt let op de kleurtemperatuur van de ‘perfecte halogeen vervangende’ led-spot, is die helemaal niet ‘warm wit’ zoals beweerd wordt. Het is eigenlijk 3000k, een veel witter licht dat voor sommigen als hard en onaantrekkelijk kan worden beschouwd.
Een van de redenen waarom een merk 3000k zou kunnen omschrijven als ‘warm wit’, is omdat hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe lager de lumenwaarde die je nodig hebt voor vergelijkbare verlichtingsniveaus. Ogen reageren anders met variabele gevoeligheid voor kleuren in het spectrum en 200 lumen van een natuurlijke witte vlek (3000k) zal ‘helderder’ lijken dan 200 lumen van een warmwitte (2700k) eenheid, wat betekent dat dje geen LED spot hoeft te kopen met een high-performance chip, waardoor het goedkoper is.
2700k zorgt voor die fijne, gezellige, ontspannende, ontspannende sfeer, terwijl natuurlijk wit geschikt is als taakverlichting zoals in de keuken of als badkamerverlichting.
Verlichtingskeuzes zijn heel persoonlijk. Individuele voorkeuren variëren; verschillende mensen en leeftijdsgroepen zullen zeer verschillende meningen hebben waar zij de voorkeur aan geven. Zorg er dus voor dat wanneer je jouw halogeen spots gaat vervangen, de term ‘warm wit’ negeert en zoekt naar de kleurtemperatuur van 2700k.
Kleurweergave of CRI
Color Rendering Index, afgekort CRI, en beter bekend als kleurweergave, is een manier om de onderscheidende kenmerken van een lichtbron te meten. Het is een beoordeling van hoe de lichtbron objectkleuren natuurlijk weergeeft in vergelijking met een bekende referentiebasis, zoals gloeilampen ofwel daglicht. Hoe dichter bij de 100, hoe beter de lamp de ware kleuren weergeeft. De belangrijke factor hierbij is dat een 50w halogeen een CRI van 100 heeft. Dit betekent dat het perfect is in het weergeven van kleuren en dat alles in je huis er op zijn best uitziet onder deze spots. De overgrote meerderheid van de LED spots die te koop zijn, hebben slechts een CRI van ongeveer 80, wat betekent dat het vermogen van deze LED’s om kleur efficiënt weer te geven ongeveer 20% lager zal zijn dan die van halogeen spots.
Zoek daarom naar een CRI score van minimaal 95. Zo niet, dan zal je nieuwe led spots niet hetzelfde lichtresultaat opleveren als je huidige halogeenspots. Dit hoeft echter geen ramp te zijn natuurlijk, maar nu kan je daar in ieder geval rekening mee houden.
Lumen
Lumen is een maateenheid van de totale hoeveelheid zichtbaar licht in een bepaalde bundel of hoek, of uitgezonden door een bron. Je kunt dus ook wel zeggen dat lumen de helderheid aangeeft. Dit in tegenstelling tot de maateenheid ‘watt’, wat veel mensen denken. Watts meten het energieverbruik en niet de lichtopbrengst.
De benodigde lumen die je nodig hebt om een 50w halogeen te vervangen, zijn eerst afhankelijk van de juiste kleurtemperatuur en CRI. Heb je een LED GU10 gevonden met 2700k en een CRI van 95 of meer, dan heb je slechts rond de 350 lumen nodig.
Stralingshoek
Een gradenbundel geeft de hoek aan van de lichtbundel die een lamp uitstraalt. De stralings hoek wordt uitgedrukt in graden. Hoe kleiner het aantal graden hoe smaller de gradenbundel. Een traditionele 50w halogeen heeft een stralingshoek van 38 graden. Ga dus, tenzij je een andere hoek ok vindt, op zoek naar een LED spot die hierbij past.
Je kunt ook kiezen voor een grotere stralingshoek. LED spots zijn verkrijgbaar met een veel grotere stralingshoek, tot 135 graden. Stralingshoeken tussen 38-60 graden werken over het algemeen goed in de meeste ruimtes.
Levensduur
De lange levensduur van LED lampen is één van de redenen waarom ze je zoveel geld besparen. De meeste fabrikanten zeggen dat je van een LED een levensduur van ongeveer 50.000 uur kunt verwachten. Andere fabrikanten zijn conservatiever en noemen 30.000 uur, terwijl sommige recente beweringen van 100.000 uur moeilijk te verifiëren zijn. Vergeleken met de typische levensduur van 2000 uur van een halogeenlamp, zouden je LED lampen 25 keer zo lang mee moeten gaan – dat is meer dan 17 jaar bij 8 uur per dag.
Bekijk ook:
Inbouwspots in de tuin
Railspots in huis
Inbouwspots in huis
Railverlichting of Inbouwverlichting?
Waarom kiezen voor LED lampen?
No Comments