Home » Huis inrichting » Droge lucht in huis? Beste Tips!
Huis inrichting
Droge lucht in huis? Beste Tips!
Droge lucht in huis is niet fijn – het kan ervoor zorgen dat je huid en keel uitdroogt, waardoor je last kunt krijgen van jeuk, een droge hoest of zelfs keelpijn. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor dit bekend probleem. Heb jij dus ook regelmatig last van droge lucht in huis? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet voor het creëren van een meer aangename luchtvochtigheid in huis. Lees snel verder!
Droge lucht is iets waar veel mensen mee te maken hebben, vooral in de winter als het buiten koud is. Maar zelfs als we de lente ingaan, kan kan je een droge lucht in huis hebben. Lees hieronder wat de oorzaken en symptomen kunnen zijn van droge lucht in huis, en wat je er tegen kunt doen. Met onze beste tips zorg je heel eenvoudig dat je weer kunt genieten van een comfortabele luchtvochtigheid en gezond binnenklimaat.
Inhoudsopgave
Waarom heb je droge lucht in huis?
De meeste huizen drogen in de winter als de lucht buiten kouder en droger wordt. Wanneer koude lucht je woning binnenkomt, zorgt deze automatisch voor een uitdrogend effect omdat deze doorgaans geen vocht kan vasthouden. Nadat de lucht in huis binnenkomt en vervolgens opwarmt terwijl je je vermengt met de warme lucht die er al is, kan het vochtgehalte beginnen te dalen. Koude lucht bevat weinig vocht omdat er warmte-energie nodig is om het vocht in suspensie te houden, dus koude lucht die in de winter of de lente het huis binnenkomt, zal het huis uitdrogen. De lucht in de lente of zomer is niet koud, dus het vochtgehalte is niet zo laag als in de winter, waardoor het minder een probleem is.
Waarom is droge lucht in huis een probleem?
Koude, droge lucht trekt vocht uit je mond en neus, waardoor je neusholtes uitdrogen en je keel droog blijft. Droge neusgaten hebben meer kans om te barsten, waardoor je een bloedneus kunt krijgen. Omdat je neus kleverig slijm nodig heeft om virussen en andere vervelende indringers te vangen voordat ze je ziek kunnen maken, kunnen droge neusgaten je ook kwetsbaarder maken voor verkoudheid, sinusitis en griep. Dat is vooral een probleem in de winter, wanneer bacteriën en virussen de neiging hebben om langer in de droge lucht te blijven hangen nadat iemand hoest of niest.
Wanneer je de thermostaat in huis hoger zet, veroorzaakt je verwarmingssysteem stofwolken, pollen en andere allergenen die je sinussen kunnen ontsteken. Koude, droge lucht plus die allergenen kunnen ook je luchtwegen irriteren. Voor sommige mensen met astma kan koude en droge lucht leiden tot een vernauwing van de ademhalingswegen en een aanval veroorzaken.
Hoe weet je of de lucht in je huis te droog is?
Tenzij je een hygrometer hebt (een thermometer om de luchtvochtigheid te meten), kan het moeilijk zijn om onmiddellijk te bepalen of de binnenlucht te droog is. Veel mensen zijn hebben last van bepaalde klachten, lang voordat ze zich realiseren dat de droge lucht het probleem is. Om je te helpen identificeren of de lucht in je huis aan droogte lijdt, vind je hieronder de meest voorkomende symptomen van droge binnenlucht:
- Statische elektriciteit: Voel je weleens een elektrische shock als je iets of iemand aanraakt? Wanneer de lucht te droog is, begint zich statische elektriciteit op te bouwen. Die schok van statische elektriciteit kan een teken zijn dat de lucht in je huis te droog is.
- Droge lippen en huid: Als je het gevoel heeft dat je huid en lippen te droog zijn, kan dit verdere aanwijzingen zijn dat de lucht in huis niet genoeg vocht bevat. Je huid bevat water, dus als je huis niet vochtig is, zal je huid ook uitdrogen. Te droge lucht kan ook opflakkeringen van bestaande huidaandoeningen veroorzaken, zoals eczeem en acne.
- Verstopte neus en bloedneus: Lucht die weinig vocht bevat, lekt water uit je lichaam. Wanneer je lucht inademt met een lage luchtvochtigheid, zorgt dit ervoor dat de neusholtes opdrogen. Als direct resultaat zal je lichaam meer slijm gaan produceren om te compenseren, waardoor je een verstopte neus kunt krijgen. Wanneer de binnenkant van je neus te droog wordt, kan dit ook bloedneuzen veroorzaken. Als je vaak last hebt van bloedneuzen, is dit een sterke aanwijzing dat de lucht in huis te droog kan zijn.
Tips voor het bestrijden van droge lucht in huis?
Er zijn verschillende oplossingen die je vrij eenvoudig kunt proberen voor het bestrijden van droge lucht in huis. Vaak is de beste oplossing een combinatie van verschillende maatregelen die je treft. Hieronder hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet:
1. Planten
Zoals we hier vaker zeggen, zijn planten altijd een goed idee in huis. Niet alleen omdat ze decoratief mooi zijn, maar planten zijn ook goed voor het binnenklimaat en luchtvochtigheid. Transpiratie is het proces waarbij vocht uit de bladeren en stengels van planten verdampt, waardoor de broodnodige vochtigheid aan de lucht binnen in huis wordt toegevoegd. De aarde in de potten kan ook helpen om extra vocht vast te houden dat in een kamer kan worden opgenomen wanneer bijvoorbeeld de airco de lucht uitdroogt. Een droog huis kan zwaar zijn voor kamerplanten. Voorkom dus dat je planten volledig uitdrogen, door ze goed en regelmatig water te geven.
Leestip: 10x Slaapkamer planten
2. Luchtbevochtiger
Een luchtbevochtiger is de snelste en meest effectieve manier om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan droge, verwarmde lucht en helpt je huid, sinussen en neusholte vochtig en gesmeerd te houden. De beste plaats om een luchtbevochtiger te plaatsen is meestal in de slaapkamer, maar je kunt het natuurlijk ook in de woonkamer plaatsen. Als je last hebt van droge lucht in de slaapkamer, dan zet je de luchtbevochtiger aan voordat je naar bed gaat voor een betere nachtrust. Bij het kopen van een luchtbevochtiger is het belangrijk om te kijken naar de capaciteit ten op zichte van hoe groot de ruimte is waar je het wilt gebruiken.
3. Waterdampers
Deze tip is een beetje ouderwets, maar het kan absoluut werken. Plaats meerdere waterdampers met water in huis en zorg ervoor dat ze open blijven zodat het water kan verdampen. Dit helpt de luchtvochtigheid in een droge ruimte te verhogen door vocht aan de lucht af te geven. Het is belangrijk om de waterdampers hoog en uit de buurt van elektrische apparaten en buiten bereik te houden, vooral als u kinderen of huisdieren heeft. Er zijn ook speciale radiator waterdampers verkrijgbaar die je eenvoudig aan de radiatoren kunt hangen.
4. Huis verzegelen
Omdat droge huizen worden toegeschreven aan hoeveel buitenlucht je huis binnensluipt, droogt een lekkend huis sneller uit dan een goed afgesloten huis. Daarom is het van het grootste belang om je huis goed af te sluiten. Zo houdt je huis meer vocht vast. Droge lucht kan je huis binnenkomen via openingen tussen ramen en deuren die niet goed zijn afgesloten. Door luchtlekken af te dichten, kan je energiekosten verlagen, je verwarmings-/koelsysteem minder belasten en een comfortabeler klimaat binnen in huis behouden.
Leestip: 5 Veelgestelde vragen over mechanische ventilatie
5. Badkamer deur openen tijdens douchen
Laat de deur open tijdens het douchen: Als je een lekkere, stomende douche neemt, is het een gemakkelijke manier om de deur open te laten om wat extra vocht aan de lucht in de omgeving toe te voegen. Als je liever in bad gaat, laat het bad dan niet leeglopen als je eruit stapt. Wacht in plaats daarvan tot het water eerst is afgekoeld om te profiteren van de restwarmte om de lucht een beetje vochtig te maken.
6. Gebruik een krachtige aroma diffuser
Een aroma diffuser kan een verfrissend en therapeutisch aroma door je huis verspreiden en tegelijkertijd de luchtvochtigheid verhogen. Een diffuser zal niet zo effectief zijn als een luchtbevochtiger, maar het kan nog steeds de luchtvochtigheid beïnvloeden. Zorg ervoor dat je een krachtige diffuser met grote capaciteit gebruikt. Kleinere modellen zullen niet zo goed werken.
Bekijk ook:
Duurzaam wonen? 10x Tips!
Schone lucht in huis!
Voorkom Legionella met deze tips voor in huis
No Comments