Home » Huis inrichting » Containerwoning
Huis inrichting
Wonen in een containerwoning: Tips & inspiratie!
Last Updated on januari 16, 2025 by Redactie
Wonen in een containerwoning wordt steeds populairder, vanwege verschillende voordelen. Ben jij dit ook aan het overwegen? In dit artikel vind je een aantal handige tips en mooie inspiratie voorbeelden – om je alvast op de goede weg te helpen!
Een containerwoning is precies hoe het klinkt; huizen gemaakt van stalen zeecontainers, die je natuurlijk kent van goederentreinen, vrachtwagens en schepen. Van deze gigantische Lego-blokken bouwen mensen huizen in alle soorten en maten. Met de kleinste container kan je tiny house maken van ongeveer 9 vierkante meter. Met acht grote containers kan je een woning met twee verdiepingen bouwen van ongeveer 130 vierkante meter. Uiteindelijk kan je met zeecontainers zelfs een compleet appartementencomplex realiseren.
Waarom worden zeecontainers gebruikt om woningen, studio’s, kantoren te maken? Nou, met ongeveer 14 miljoen ongebruikte containers in de wereld, zijn er natuurlijk heel veel beschikbaar. En spelen met gigantische blokken heeft absoluut een aantrekkingskracht. Daarnaast heeft het ook te maken met kosten. Containerwoningen zijn stukken goedkoper dan ‘echte’ woningen. Veel potentiële huiseigenaren zijn op zoek naar lagere bouw- en onderhoudskosten. Er is ook een perceptie dat containerwoningen bijdragen aan recycling. Zou een containerwoning een goede keuze voor jou kunnen zijn? Hieronder vind je enkele voordelen en nadelen van containerwoningen.
Lees ook: 10x Mooie woonboten waar je wél in wilt wonen!
Voordelen
- Prefab: veel containerwoningen zijn beschikbaar als geprefabriceerde modulaire huizen, waardoor de bouwtijd korter wordt. Sommige bedrijven adverteren levering binnen 10 weken! De meeste bouwinspecties worden al in de fabriek uitgevoerd, waardoor het hele proces eenvoudiger en sneller gaat. En als je een aangepast huis ontwerpt of een doe-het-zelf-project bouwt, bieden containers je een leuke vooraf gebouwde structuur om mee te werken.
- Gemakkelijk transport en plaatsing: er bestaat een wereldwijd systeem voor het verplaatsen van containers, en zodra ze je locatie bereiken, zijn ze relatief eenvoudig op een voorbereide ondergrond te plaatsen.
- Voorspelbare kosten: het meeste werk wordt op een fabrieksvloer voltooid voor een vaste prijs. Levering op locatie, locatie voorbereiding, fundering, montage en utility-verbindingen zijn de enige variabele kosten. Dat gezegd hebbende, containerwoningen zijn niet altijd goedkoper. Schattingen variëren, en sommige schatten de besparingen op 5-10%, afhankelijk van wat je vergelijkt.
- Recycling: Het milieuvriendelijke aspect van een containerwoning is het idee dat je een restproduct van de scheepvaartindustrie opnieuw gebruikt om een huis te bouwen. Dit kan een goede zaak zijn, maar zoals we zullen zien, is het niet altijd waar of de beste keuze.
Sommige voordelen, zoals korte bouwtijd en voorspelbare prijzen, zijn hetzelfde voor alle geprefabriceerde en modulaire woningen. Dat geldt dus niet alleen voor containerwoningen. Maar containerwoningen profiteren uniek van de wereldwijde infrastructuur die is gebouwd om zeecontainers te verplaatsen. Zelfs sceptici geven toe dat ze zeer nuttig kunnen zijn in situaties waar lokale bouwkennis ontbreekt, of voor noodopvangcentra die gemakkelijk en snel kunnen worden verplaatst. In deze scenario’s is de veelzijdigheid van containertransport een enorm voordeel.
Containerwoningen worden vaak als milieuvriendelijk verkocht omdat er van gebruikte containers wordt gezegd dat ze metaalbronnen sparen. Er zijn veel oude zeecontainers die niet meer in omloop zijn en herbestemming in huizen hebben een sterke aantrekkingskracht. Maar is een containerwoning echt het beste gebruik van een container, vanuit een duurzaamheidsperspectief? Dit blijft een discutabel vraagstuk.
Nadelen
Geen effectieve recycling: de meeste in de fabriek gebouwde containerwoningen zijn gebouwd van ‘one-use’ containers die slechts één keer gebruikt zijn. Deze containers zijn vaak in goede staat, zonder deuken of roest, dus ze zijn leuk om mee te bouwen, in plaats van containers die ‘buiten gebruik’ zijn geraakt en kunnen worden beschadigd door jarenlang gebruik. Een zeecontainer als ‘buiten gebruik’ te bestempelen, nadat ze slechts één keer gebruikt zijn, is niet echt effectief recyclen. En er zit veel meer staal in een container dan je nodig hebt om een huis te bouwen. Als het wordt gerecycled als staal, heb je genoeg staal om 14 huizen met een frame van dezelfde grootte te realiseren.
- Structurele problemen: een zeecontainer is erg sterk op de hoeken, maar het dak is niet zo sterk, dus meestal moet je er een ander dak overheen bouwen. Ook zijn de gegolfde stalen wanden belangrijk voor de sterkte van de structuur. Dit betekent dat overal waar je een grote raam of deuropening uitsnijdt, nieuwe versteviging nodig is. En wanneer ze op elkaar worden gestapeld om voor het bouwen van een grotere woning, is gelaste versterking nodig waar twee containers samenkomen op een plek die geen hoek is. En dit is niet goedkoop. Eventuele latere renovaties vereisen aanzienlijke engineering en laswerkzaamheden.
- Wat zat er in die container? Het is vaak niet mogelijk om te weten wat er in een gebruikte container is verzonden – van onschadelijke consumptiegoederen tot gevaarlijke industriële materialen – of wat de container heeft meegemaakt. En de verf en afwerking die op containers wordt gebruikt, zijn industrieel; bedoeld voor de scheepvaart, niet voor bewoning, dus ze kunnen lood en giftige pesticiden bevatten.
- Ruimte en vorm zijn vrij beperkt in containers en kunnen snel worden verbruikt door loodgieterswerk, HVAC, isolatie en andere systemen. Een container is ontworpen om op een trein te passen, wat betekent dat deze smal is en dat gewone meubels niet goed passen. Een standaardcontainer is ook slechts 2.5 meter hoog. Dat zo op zich acceptabel zijn, maar je hebt ook nog ruimte nodig voor isolatie en bedrading.
- Geen goede isolatie: de smalle vorm van een zeecontainer leent zich niet voor een goede isolatie van de buitenkant. Om te voorkomen dat je daar de ruimte binnen moet gebruiken, wordt vaak een relatief dunne laag isolatielaag met een hoge R-waarde, zoals polyurethaansprayschuim, gebruikt. Hoewel sproeischuim een effectieve en luchtdichte isolator is, zijn de blaasmiddelen die in veel merken sproeischuim worden gebruikt krachtige broeikasgassen, die een slechtere invloed hebben op de klimaatverandering dan andere vormen van isolatie. Om een echt goed geïsoleerde muur te maken, is het beter om naar buiten toe te bouwen voor meer wanddikte en een milieuvriendelijker soort isolatie te gebruiken. Maar wat voor nut heeft een zware golfplaten buitenkant als deze begraven ligt in isolatie?
Prijzen
Dus wat kost een containerwoning? Dat is één van de meest gestelde vragen door geïnteresseerden. De prijzen van containerwoningen hangen af van heel veel factoren, waaronder de grootte en het type afwerking. De meest eenvoudige van kan je al bouwen voor minder dan €25.000. Maar een geprefabriceerd containerwoning heeft een prijskaartje dat erg dicht bij een gewoon huis komt.
Hieronder zie je een voorbeeld van een kostenberekening voor het bouwen van een containerwoning. Honomobo is een bouwer van vooraf ontworpen, in de fabriek gebouwde containerwoningen in Edmonton, Canada. Ze bouwen huizen met behulp van één tot acht zeecontainers, met hoogwaardige afwerking. Hun grootste model, HO8, is een huis met twee verdiepingen met iets meer dan 130 vierkanter vierkante vloeroppervlak. Je ziet de prijsvergelijking van de containerwoning vergeleken met een prefabwoning van 130m2. Zoals je kan zien hoeft een containerwoning dus niet altijd goedkoper te zijn dan een prefabwoning. Sterker zelfs, in sommige gevallen ben je duurder uit.
Containerwoning van 130m2 | Prefabwoning van 130m2 | |
Bouwprijs | $335,000 | $308,000 |
Vervoerskosten | $13,500 | Niet van toepassing |
Voorbereiding locatie | $15,000 | &15,000 |
Riolering, watervoorziening, elektriciteitsaansluiting | $20,000 | $20,000 |
Ontwikkelingskosten en vergunningen | $10,000 | $10,000 |
Totaal | $393,500 | $353,000 |
1. Studio Arte Nomad Living, Portugal
Studio Arte creëert kleine containerwoningen als perfecte weekenduitstapjes of pensions. Het interieur is modern en levendig. Veel ramen en schuifregelaars zijn opgenomen om de ruimte naar buiten uit te breiden.
2. Cargo Container House, Californië
Dit project, ontworpen door Modulus, ligt in een prachtige bosrijke omgeving en kost ongeveer $250.000 en gebruikte zes gestapelde vrachtcontainers. Het gevoel is meer boomhut dan zeecontainer.
3. Moderne containerwoning, Colorado
Dit prachtige huis van Tomecek Studio gaat veel verder dan een eenvoudige containerwoning. Het herbergt twee slaapkamers, twee badkamers en een apart gastenverblijf, gebouwd met in totaal zeven containers.
4. Weekend Surf Shack, Nieuw-Zeeland
MRTN Architects heeft deze bijzondere containerwoning ontworpen als een vakantiehuis dat gebruik maakt van het buitenleven. Het dak is bijna volledig buiten het rooster en is ontworpen als een waterverzamelsysteem.
5. Viña del Mar Apartments, Chili
De firma James en Mau staat bekend om zijn innovatieve containerwoningen. Dit appartementenproject is gebouwd op een terrasvormige heuvel met uitzicht op de stad en de kust van Viña del Mar. Elk appartement heeft een eigen buitenruimte met geïntegreerde containers als onderdeel van de plattegrond.
6. Container gastenverblijf, Texas
Dit achtertuin-pension van Poteet Architects maakt gebruik van een grote container voor het creëren van een super leuke gastenverblijf, inclusief een bar en een badkamer.
7. Casa Incubo, Costa Rica
Deze luxe woning is gemaakt van acht containers. Maria Jose Trejos ontwierp de ruimte om natuurlijke luchtventilatie en licht te maximaliseren, met ramen en dakramen om het gebruik van elektriciteit te verminderen.
8. Maison Conteneur, Canada
Wat deze containerwoning van Collections Dubreuil zo bijzonder maakt, is het prachtige interieur. De gegolfde stalen wanden herinneren je eraan dat je je in een container bevindt, maar het huis is zo luxe ontworpen als een standaardwoning.
Houten panelen voegen een rustieke uitstraling toe aan de tweede verdieping van het huis. De huiseigenaar kan genieten van een duik in het vrijstaande bad met de aangepaste glazen garagedeuren open om het buitenleven binnen te brengen.
9. Jaora Shipping containerwoning, Australië
Dit ambitieuze huis van Ziegler Build vergde 31 scheepscontainers om te bouwen en heeft meer dan 550 vierkante meter aan leefruimte. De master badkamer is zelfs ingericht in een aparte container.
10. Babyblauwe containerwoning, Missouri
Debbie Glassberg bouwde dit huis uit vijf containers. Het heeft 240m2 aan woonoppervlakte en een retro-modern ontwerp, inclusief milieubewuste opties zoals geothermische verwarming, plantenschuim isolatie, zonne energie en een groen dak!
11. Art Studio, New York
Bedacht door architect Maziar Behrooz voor een klant die een kunststudio wilde voor minder dan $60.000. Het is een minimalistische ruimte gebouwd uit twee containers die elk $2.500 kosten. De split-level studio is licht en ruim en heeft een woonoppervlakte van bijna 80m2.
12. Caterpillar House, Chili
Het is moeilijk te geloven dat zo’n iconisch, eigentijds woning van Sebastian Irarrazaval werd gebouwd uit 12 containers om binnen een redelijk budget te blijven. Het interieur en uitzicht van het huis met uitzicht op de stad Santiago is geweldig.
13. Containers of Hope, Costa Rica
Deze containerwoning is gebouwd uit twee containers voor $40.000 met voldoende ruimte voor de familie die Benjamin Garcia Saxe de opdracht gaf om het te bouwen. De architect hoopt zijn betaalbare containerwoning project uit te breiden naar andere delen van de wereld.
Het blijft natuurlijk spannend om een containerwoning te (laten) bouwen, als je het nog nooit hebt gedaan. Dan kunnen ervaringen van anderen erg waardevol zijn. Bij Homease hebben ze 23 huiseigenaren van containerwoningen gevraagd naar hun ervaringen. Super interessant en leerzaam!
No Comments