Home » Interieur ideeën » Beveilig je Smart Home fysiek én digitaal
Interieur ideeën
Beveilig je Smart Home fysiek én digitaal
Een veilig huis geeft je natuurlijk een veilig gevoel. Hier spelen producenten van Smart Home-apparatuur handig op in, door verschillende producten te ontwerpen die hieraan bijdragen. Waar deze Smart Home-apparaten jou fysiek gaan beveiligen, is het juist ook belangrijk om deze producten digitaal te beveiligen. In dit artikel gaan we dan ook kijken naar beide aspecten: hoe Smart Home-apparaten jouw huis veiliger maken én hoe jij jouw Smart Home-apparaten kunt beveiligen.
1. De videodeurbel
Allereerst de videodeurbel, die vooral voor mensen die veel van huis zijn een goede oplossing biedt. Hiermee is het namelijk mogelijk om op afstand te kijken naar wie of wat er voor de deur staat. Vooral voor pakketbezorgers is dit erg handig. In veel gevallen is er namelijk ook een geïntegreerde microfoon en luidspreker aanwezig, waardoor je de postbezorger kunt instrueren waar hij of zij het pakketje neer kan leggen.
De nachtzichtfunctie zorgt er op haar beurt weer voor dat je ook ’s nachts of ’s avonds kunt zien wie er voor de deur staat. Er zijn zelfs systemen waarbij je de bel na een bepaalde tijd niet meer af kunt laten gaan, maar waarbij er alleen een melding op jouw mobiele telefoon verschijnt. Ideaal voor in de late uurtjes dus.
2. Camera’s
Ook camera’s worden tegenwoordig steeds geavanceerder. De camera’s zijn niet langer alleen bewegingssensoren, maar zijn ook in staat om haarschelp beeld af te spelen. Daarbij kun je kiezen voor camera’s die zowel binnen- als buitenshuis werken. Er zijn twee verschillende camera’s te onderscheiden. Allereerst de IP-camera, waarbij je een locatie kunt kiezen die je altijd in de gaten wilt houden en waarvan je altijd een beeld wilt hebben, zoals de huiskamer of voordeur. Wordt er beweging gedetecteerd op het moment dat het alarm aanstaat, dan krijg je een pushmelding met haarscherp beeld.
Je kunt voor een losstaande camera kiezen wanneer je enkel die ene camera in huis wilt hebben. Deze werkt in principe hetzelfde als de hierboven beschreven variant, met het enige verschil dat de IP-camera als combinatie met meerdere camera’s gebruikt kan worden en dat deze geïntegreerd kunnen worden in één systeem.
3. Slimme verlichting
Ook de slimme verlichting wordt veel gebruikt om inbrekers buiten de deur te houden. Zo kun je allereerst natuurlijk een schema instellen waarmee bepaalde verlichting juist aan- of uitgezet wordt. Dit kun je eenvoudig op je smartphone instellen. Daarnaast kun je ook als je niet thuis bent jouw verlichting handmatig veranderen. Zelfs als je in bed ligt kun je beneden de lampen in de garage bedienen.
4. Deursloten
Tot slot nog de deursloten, waarbij er sprake kan zijn van verschillende varianten. Zo is het mogelijk om door middel van een druk op een knop de deur te vergrendelen of ontgrendelen. Zo kun je verschillende mensen toegang verlenen. Het nadeel is wel dat je niet onbeperkt toegang kunt blijven verlenen. Het is daarom verstandiger om gebruik te maken van een deurslot dat werkt met een code. Je kunt iedereen een specifieke code geven. Hierdoor kun je precies zien wie wanneer de deur heeft ontgrendeld of vergrendeld. Ook kun je eenvoudig de deur vergrendelen vanuit je luie stoel als je wilt controleren of je de deur wel op slot hebt gedaan.
5. Beveiliging van je Smart Home
Om je Smart Home-apparatuur optimaal te beveiligen, is het aan te raden om een VPN te installeren op je router. Hierdoor worden alle apparaten die verbinding maken met de router, automatisch beveiligd door de VPN. Op die manier wordt de data die je uitwisselt met de systemen, vergrendeld. Een hacker kan dan dus ook niet zien welke toegangscode er is gebruikt om de deur te ontgrendelen. Ook kun je er hiermee voor zorgen dat je zelf de controle hebt over de verlichting, de camera’s en de deurbel.
Wil je een dergelijke applicatie op je router installeren, dan zijn er op het internet genoeg varianten beschikbaar. Er zijn veel aanbieders die een VPN free trial (https://nordvpn.com/nl/risk-free-vpn/) aanbieden, zodat je de applicatie eerst een aantal weken kunt gebruiken vóórdat je een beslissing neemt.
Ben je zelf een Smart Home aan het inrichten, dan zijn bovenstaande punten een mooi begin. Dit zorgt natuurlijk voor jouw fysieke veiligheid, maar er moet ook rekening gehouden worden met de digitale veiligheid. Door het installeren van de hierboven genoemde tool, kun je eenvoudig al jouw Smart Home-apparaten beveiligen. Dus dan hoef je je nooit meer zorgen te maken over persoonlijke data die op straat komt te liggen!
Bekijk ook:
10x Smart Home gadgets
De eerste draadloze telefoonoplader van Apple
7x Planten herkennen app
No Comments