Planten, Woonaccessoires

Banenenplant


Banenenplant

De bananenplant vindt zijn oorsprong in Maleisië, en tegenwoordig groeit deze mooie plant in tropische gebieden rond de evenaar. Hier in Nederland is het onmogelijk om de bananenplant buiten in je tuin te laten groeien. Maar niets houd je tegen om het binnen als kamerplant te gebruiken. Sterker zelfs, met voldoende licht en water kan een bananenplant super groot worden in huis. Wij geven je handige verzorging tips en laten de mooiste inspiratie voorbeelden zien!

Voordat je verder leest, willen we één ding duidelijk maken. Hoe goed je de bananenplant ook verzorgt, de kans is klein dat er daadwerkelijk bananen aan zullen groeien. Als verse bananen dé belangrijke reden is waarom je een banenenplant in huis wilt, dan kan je er beter niet aan beginnen. Wil je een banenenplant in huis, vanwege de mooie grote bladeren? Dan is het een geweldige kamerplant.

Banenenplant

Rassen

Er zijn ongeveer 40 soorten bananen in het wild, maar er zijn ongekende hybriden gemaakt, waaronder eetbare bananen zoals de Cavendish, Ice Cream en Grand Nain. Het is het beste om je bananenteelt te kiezen op basis van de bladeren, omdat je niet voor fruit groeit. De roodbladige bananen (soms ‘Bloedblad’ genoemd) zijn mooie kuipplanten met bonte rode en groene bladeren. Bananen zijn nauw verbonden met de Paradijsvogel plant en lange tijd werden de planten in dezelfde familie geplaatst.

Banenenplant

Musa Dwarf Cavendisch

Omdat een bananenplant behoorlijk groot kan worden, kun je ervoor kiezen om een ​​dwergvariant te kweken, de populaire Musa Dwarf Cavendisch. Een bananenplant kan maar liefst 15 meter hoog worden! Een kleinere Musa Dwarf kunnen een lengte hebben tussen 1 – 4 meter. Dus je hebt alsnog grote pot container nodig die diep genoeg is om de wortels te huisvesten. Het is ook belangrijk dat de pot voor voldoende afwatering zorgt. Net als buitenbananenplanten heeft een binnenbananenplant een rijke, humusachtige en goed doorlatende grond nodig, evenals veel zonlicht.

Let er wel op dat de plant het niet te heet krijgt, dan kan het namelijk verbranden. Bananenplanten doen het ook het beste in bodems met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Plant de wortelstok rechtop en zorg ervoor dat de wortels goed bedekt zijn met aarde.

Banenenplant

Een bananenplant kan maar liefst 15 meter hoog worden!

Banenenplant

Licht: bananenbomen groeien in de volle zon of gevlekt schaduw.
Water: tijdens het groeiseizoen hebben bananenplanten heel veel water nodig. Geef dagelijks water en wees niet zuinig. Laat de plant tussen de gietbeurten uitdrogen. Door hun gebladerte te vernevelen, blijven ze gehydrateerd en gelukkig. Bovendien moeten de bladeren van een bananenplant af en toe worden afgeveegd met een vochtige doek of spons om eventueel opgehoopt stof op te vangen.
Temperatuur: deze planten gedijen in warmere temperaturen. Als je de plant in de winter onderhoudt, probeer dan de temperatuur zo warm mogelijk te houden, met een hoge luchtvochtigheid. Gewenste dagtemperatuur is 26 graden, gemiddelde nachttemperatuur is 19 graden.
Bodem: gebruik een losse, goed doorlatende, zeer rijke potmix.
Bemesting: Bemest overvloedig. Bananen zijn notoir zware voeders, dus zorg voor een constante toevoer van voedingsstoffen, in welke vorm je het ook gebruikt.

Bananenplant stekken

Bananenbomen zijn zeer gemakkelijk te stekken vanwege hun unieke groeiwijze. De echte bananen stam is echt een grote pseudobol samengesteld uit oude bladeren die groeit uit een ondergrondse wortelstok. In de natuur groeit elke stengel tot volwassenheid, bloemen, fruit en sterft dan terug. Ondertussen zendt de ondergrondse wortelstok voortdurend nieuwe stengels uit om de plant actief te houden.

Op bananenplantages snijden telers meestal extra stengels wanneer ze tevoorschijn komen, zodat elke wortelstok slechts drie stammen per keer heeft: een onrijpe stam, een bloeiende stam en een vruchtlichaam. Dit zorgt voor een constante aanvoer van bananen. Het stekken van bananenplanten is dus een kwestie van het opgraven en verdelen van nieuwe stengels wanneer ze tevoorschijn komen, waarbij je een beetje van de wortelstok en wortels moet meenemen.

Banenenplant

Banenenplant

Verpotten

Een echte volwassen bananenplant kan niet op de juiste manier in een enkele container worden bewaard, omdat de plant na verloop van tijd talloze scheuten en al snel te groot wordt voor de pot. Als je de banenenplant langer dan één seizoen wilt houden, dan is het goed om deze regelmatig te verpotten. Verpot in het voorjaar de hoofdstam in een grotere pot of container. Onthoud echter dat elke bananenboomstam is ontworpen om maximaal een paar jaar te leven en zal sterven na de bloei, dus verwacht niet dat je een langlevende bananenplant in huis kan kweken.

Kwekers tips

Een gezonde bananenplant heeft rechtopstaande, zeer tropische bladeren die zich ontvouwen vanuit het centrale groeipunt. Dit is een van de snelst groeiende planten die tegenwoordig worden gekweekt, en een gezonde bananenplant kan gemakkelijk een centimeter per week of meer groeien, mits deze toegang heeft tot voldoende water, voedingsstoffen en warmte. Bananenpalmen komen vaak terug uit de wortelstokken, dus als het weer begint af te koelen, snijd je je binnenbanaan af op grondniveau (hun stammen zijn zacht en gemakkelijk te snijden) en hopelijk verschijnen er nieuwe scheuten voor volgend seizoen. Bananen voor binnen zijn geweldig bij gebruik in een grote containercollectie en bieden de essentie van de tropen.

Banenenplant

Banenenplant

Banenenplant

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam