Home » Huis inrichting » Airco in huis
Huis inrichting
Airco in huis
Overweeg je een airco voor in huis te kopen, zodat je deze zomer jouw huis koel kan houden en comfortabel door de hittegolven kan komen? Door de enorme vraag is het aanbod de afgelopen jaren ook sterk toegenomen. Daarom kan het best overweldigend zijn om de beste airco voor jou en jouw huis te kopen. In dit artikel kan je lezen over de verschillende soorten airco’s, wat de voordelen en nadelen zijn, en waar je nog meer op moet letten bij het kopen van een airco voor in huis. Lees snel verder!
De afgelopen jaren hebben we vaker hittegolven meegemaakt, soms wel met dagen met extreme temperaturen tot maar liefst 40 ° C. We houden van de zon, maar tijdens dit soort dagen zoeken we met z’n allen naar alle mogelijke vormen van verkoeling. Velen zoeken de zee en het strand op, maar eigenlijk is thuis blijven nog wel de meest comfortabele oplossing. Gordijnen dicht, alle deuren in huis open, apparaturen uit, en het liefst de airco aan. Heb je nog geen airco? Dan is het absoluut de moeite waar om het in ieder geval te overwegen, want ook dit jaar kunnen we een aantal warme weken met extreme temperaturen verwachten. Hieronder lees je alles wat je moet weten bij het kopen van een nieuwe airco voor in huis.
Inhoudsopgave
Soorten airco’s
Er zijn verschillende soorten airco’s op de markt, maar eigenlijk zijn er twee daarvan die bijzonder geschikt zijn voor thuisgebruik, namelijk split airco’s en mobiele airco’s.
Split airco
Split airco’s zijn erg populair in landen waar het over het hele jaar vaak warm is, zoals in Aziatische landen en delen in Amerika. Maar ook in Europa kiezen steeds meer mensen voor een split airco. Dit type airco kenmerkt zich met een hoge efficiëntie en vrij eenvoudig ontwerp. Ze bestaan uit twee units: extern (waar alle geluidsgenererende componenten zijn geïnstalleerd) en intern. De eerste wordt buiten je huis geïnstalleerd, de tweede binnen in huis, waar het eventueel strak en mooi kan worden verwerkt in je interieur van de desbetreffende ruimte. Dit wordt mogelijk gemaakt door de verscheidenheid aan beschikbare airco’s:
- Wandmontage: dit is de meest populaire en goedkoopste oplossing. Units van dit type zijn klein van formaat en ideaal voor kleine ruimtes.
- Plafond- of vloermontage: dankzij het ontwerp kunnen ze aan het plafond of op de vloer worden gemonteerd.
- Cassette: een oplossing voor kamers met een verlaagd plafond. Doordat ze in het plafond worden verwerkt, zullen casette airco’s een stuk minder opvallen in je interieur.
Kanaal: deze binnenunits zijn verborgen in een verlaagd plafond, waardoor alleen de inlaat- en uitlaatroosters zichtbaar zijn.
Voordelen
- Stil – het geluidsdrukniveau van de aan de muur gemonteerde binnenunit varieert van 25 tot 43 decibel, wat betekent dat je vrijwel geen last zal hebben van het geluid van de airco.
- Gebruiksgemak: een split airco wordt bediend met een afstandsbediening; Als je de juiste buitenunit kiest, kan je deze gebruiken om 2-5 binnenunits aan te sluiten met verschillende capaciteiten, die het systeem afstemmen op het aantal en het formaat van de kamers.
- Split airco’s hebben over het algemeen een grotere capaciteit, waarmee je bijvoorbeeld ook een grote woonkamer kan koelen.
Nadelen
- De installatie van een split airco neemt wat tijd in beslag, en moet vaak door een professional uitgevoerd worden.
- Uit artikel 1 lid 3 van de Woningwet volgt dat installaties die onderdeel uitmaken van een bouwwerk, tot datzelfde bouwwerk moeten worden gerekend. Dit betekent dat het plaatsen van een airco-unit op of aan de woning, gezien wordt als ‘het veranderen van een bouwwerk’. In sommige gevallen moet je dus een vergunning aanvragen voor de installatie van de buitenunit van de split airco.
Mobiele airco
Mobiele airco’s zijn een uitstekend alternatief. Het is in feite een apparaat dat je gewoon in huis op de vloer kunt plaatsen, net als bijvoorbeeld een wasmachine of wasdroger. Het aanbod van mobiele airco’s is sterk toegenomen, met verschillende merken, verschillende functies, verschillende capaciteiten, etc. Het is daarom verstandig om altijd voldoende informatie in winnen, om erachter te komen wat de beste mobiele airco is voor jou en jouw huis. De belangrijkste voordelen en nadelen van een mobiele airco hebben we hieronder op een rijtje gezet.
Voordelen
- Lage prijs: in vergelijking met de prijzen van andere soorten airco’s en de kosten van de installatie zijn mobiele airco’s een stuk goedkoper.
- Eenvoudig te installeren: Het enige wat je moet doen is de stekker in het stopcontact doen, en de afvoer buiten het raam hangen.
- Mobiliteit: een belangrijk voordeel van een mobiele airco is dat je het heel eenvoudig kunt verplaatsen. Op die manier kan je de airco bijvoorbeeld overdag in de woonkamer gebruiken, en in de avond verplaatsen naar de slaapkamer zodat je lekker koel kunt slapen.
- Ten slotte kunnen mobiele airco’s ook de lucht ontvochtigen, en sommige modellen hebben ook een verwarmingsfunctie.
Nadelen
- Prestaties: dit is aanzienlijk lager dan bij split airco’s, waardoor een grote kamer moeilijk te verkoelen is met een mobiele airco.
- Lawaaiig: mobiele airco’s zijn niet zo stil als een split airco. Als je bijzonder gevoelig bent voor geluid, zal het daarom moeilijker zijn om je te concentreren of in slaap te vallen wanneer het apparaat in de buurt staat.
- De warmte binnen in huis wordt bij de mobiele airco middels een afvoerslang naar buiten afgevoerd. Dit betekent dat je de afvloerslang buiten het raam moet hangen, en dus je raak open moet hebben. Je zout dit eventueel op kunnen lossen met behulp van een zogenaamde raamafdichting.
Koelcapaciteit
Bij het kopen van een airco is de koelcapaciteit een belangrijk aspect. Dit wordt uitgedrukt uitgedrukt in kW of BTU. De benodigde capaciteit is natuurlijk per kamer en per huis verschillend. Een goede vastregel is dat je ongeveer 30-10 watt of 100-135 BTU per m3 nodig hebt.
Echter speelt ook de isolatie een belangrijke rol bij het bepalen van de juiste koelcapaciteit. Hoe beter een ruimte is geïsoleerd, hoe minder capaciteit je nodig hebt.
Let bij het kopen van de airco dus op het koelvermogen in BTU. Daarnaast wordt er ook altijd aangegeven voor wat voor formaat ruimte in m2 de airco geschikt is.
Geluid
Een ander aspect, die we hierboven zowel bij split airco’s als bij mobiele airco’s al even hadden benoemd, is het geluid. Zoals gezegd produceren split airco’s een stuk minder geluid dan mobiele airco’s. Weet je van jezelf dat je gevoelig bent voor geluid, dan is het belangrijk om hier goed op te letten bij het kopen van een airco. Het geluidsniveau van een airco wordt aangeduid met decibel – dB. Een hele stille split airco produceert ongeveer 25 dB aan geluid, terwijl het geluidsniveau van mobiele airco’s over het algemeen ligt tussen 35 – 70 dB.
Afmeting
Ook de afmeting kan belangrijk zijn bij de keuze van je airco. Hoewel de airco’s er tegenwoordig steeds mooier uitziet, willen de meeste mensen dat het zo min mogelijk opvalt in huis. Hoe kleiner de airco, hoe beter het is, esthetisch gezien. Maar dit geldt zelfs nog meer als je in een klein appartement woont.
Handige functies
Het belangrijkste voor een airco in huis, is at het de ruimte op een effectieve manier kan koelen. Maar tegenwoordig hebben veel airco’s ook andere functies die handig kunnen zijn:
- Aanwezigheidssensor: deze functie detecteert of er iemand in de kamer is, zodat het apparaat weet dat het moet blijven werken. Sommige modellen richten de luchtbeweging zelfs op de waargenomen persoon. Als niemand wordt gedetecteerd, schakelt het apparaat mogelijk over naar een besparingsmodus om het stroomverbruik te verminderen.
- Wi-Fi en apps controle: veel nieuwere modellen kunnen verbinding maken met het draadloze netwerk in huis, zodat je de airco kunt bedienen via een app op je smartphone – handig als je op het werk bent en deze wilt inschakelen voordat je thuiskomt of thuis bent en je bent de afstandsbediening kwijt.
- Luchtfilters en zelfreinigend: airco’s bieden steeds geavanceerdere luchtfiltersystemen om allergenen, schimmels, bacteriën, geuren en stof uit de lucht te verwijderen. Dit gaat vaak gepaard met een zelfreinigende functie om de binnenkant van de unit droog te houden en de vorming van stof en schimmelgroei te verminderen; dit helpt ook om de unit efficiënter te laten werken.
- Slaapstand: deze functie past de temperatuur stapsgewijs aan tot een comfortabel slaapniveau, zodat de airco niet zo hard (en stiller) werkt als je slaapt.
Bekijk ook:
Duurzaam wonen? 10x Tips!
Daarom neem je een aroma diffuser!
5 Veelgestelde vragen over mechanische ventilatie
No Comments