Appelboom
Zou jij graag een appelboom in de tuin willen planten? Leuk! Voordat je een appelboom gaat kopen, is het eerst wel belangrijk om wat vooronderzoek te doen. Daar gaan wij je bij helpen. Op deze pagina vind je namelijk alle informatie die je nodig hebt: kiezen uit verschillende soorten appelbomen, hoe je een appelboom moet planten, de verzorging, noem maar op. Scroll snel verder naar beneden en bekijk de handige tips!
Appels zijn erg populair, en in Nederland is het misschien wel hét populairste fruitsoort. Ze zijn niet alleen erg leuk om zo te eten, maar je kunt er ook van alles mee maken – van het bakken van de lekkerste oma’s appeltaarten tot overheerlijke appelflappen, appel-kruimelkoeken en appelbollen. Natuurlijk kan je appels kopen in de supermarkt en bij de groenteboer, maar hoe leuk is het om appels te gebruiken van de appelboom uit je eigen tuin? Niet alleen de verse appels zijn een goede reden om een appelboom in je tuin te planten, deze populaire fruitboom ziet er ook erg mooi, kleurrijk en vrolijk uit. Daarnaast zijn appelbomen super onderhoudsvriendelijk – af en toe snoeien en water geven is voldoende om te zorgen voor nieuwe appels. Een appelboom is al verkrijgbaar vanaf 150 euro!
Overtuigd? Mooi, op deze pagina vind je alle handige tips en informatie die je nodig hebt om je eigen appelboom te kopen en te planten in je tuin.
Soorten appelbomen
Als je in de supermarkt zoekt naar appels, dan valt het meteen op dat er heel veel verschillende soorten appels verkrijgbaar zijn. Deze zien er niet alleen anders uit, maar smaken ook anders. Vind je ze allemaal lekker, en twijfel je wat voor soort appelboom je moet kopen voor jouw tuin? Hieronder kan je lezen over de verschillende soorten appelbomen:
Ecolette
De Malus d. ‘Ecolette is een heerlijk gearomatiseerde appel met een balans van zoetheid en zuurgraad, vergelijkbaar met de populaire Elstar appels. De appels hebben een sterke rode blos op een gele achtergrond, met wit vruchtvlees. Ze zijn speciaal gekweekt voor kleine ruimtes, waardoor ze perfect zijn als je een appelboom in een pot wilt planten. Ondanks de beperkte ruimte zal de productiviteit groot zijn. Daarnaast heeft deze appelboom een zeer hoge resistentie tegen ziekten.
Fuji
De Fuji appelboom is sinds 1962 verkrijgbaar op de markt, die een kruising is tussen de Ralls Genet en de Red Delicious. Appels van de Fuji appelboom zijn knapperig en zoet met een vleugje honingachtige smaak. Als je van zoete appels houdt, dan is dit de appelboom die je moet kopen. Vanwege de hoge mate van zoetheid zijn Fuji appels de favoriet in het grootste deel van Zuidoost- en Oost-Azië en zijn ze de overheersende soort die wordt geteeld in China, Korea en Japan. Voor het beste resultaat plant je de Fuji in de buurt van minimaal één andere appelsoort die tegelijkertijd bloeit.
Red Elstar
De Red Elstar is een aantrekkelijke rode appel met een knapperige, zoete en sappige smaak. Deze appelboom is ziekteresistent en de appels zijn multifunctioneel, wat betekent dat ze rechtstreeks van de boom kunnen worden gegeten, geperst of zelfs gekookt. Wat leuk is om te weten is dat de Red Elstar een relatief een nieuwe soort appel is, die in 1972 in Nederland werd gevonden. Naast de heerlijke smaak is de Red Elstar vooral ook een hele mooie en decoratieve appelboom.
Jonagold
De echte Jonagold appel is groot en geel met grote vlekken van rijpe roodheid op zijn wangen. Het vruchtvlees is roomwit, zeer sappig met een knapperige bite en de smaak is honingzoet. Een écht voordeel van deze appelboom is dat hij fantastische, delicate enkele witte bloemen heeft die er midden mei prachtig uitzien. Vooral de laagstam Jonagold appelbomen zijn erg populair, die maximaal twee meter groot worden, hoewel er ook hoogstam varianten verkrijgbaar zijn die maar liefst tot negen meter kunnen groeien.
Gravenstein
De Gravenstein appelboom is volgens sommige bronnen in de jaren 1600 ontstaan in de tuin van Duke Augustenberg, kasteel Graefenstein. Andere bronnen vinden zijn oorsprong in een appel genaamd Ville Blanc, geïmporteerd naar Noord-Europa vanuit Italië of Zuid-Tirol. De appels van de Gravenstein appelboom zijn geliefd bij de liefhebber van zoet appels, gekenmerkt met een goud gemarmerde kleur, en met vruchtvlees dat in de mond smelt en zelfs een vleugje perzik geeft in het aroma van de vrucht.
Formaat appelboom
Naast de verschillende soorten appelbomen die je kunt kopen, zijn alle soorten ook verkrijgbaar in verschillende formaten. Je kunt kiezen uit hoogstam, halfstam, leivorm en dubbele u-vorm:
Halfstam
Wil je geen kleine appelboom, maar ook niet een te grote appelboom? Dan is halfstam de beste keus, die een stamhoogte hebben tussen 100100-120 centimeter, gevolgd door de kroon. Ze kunnen tot vijf meter groot worden, maar je kunt ze ook kleiner houden door goed te snoeien. Kenmerkend is dat halfstam appelbomen over het algemeen eerder vrucht geven dan een laagstam appelboom.
Hoogstam
Wil je juist wel een mooie grote appelboom in je tuin, dan kan je kiezen voor een hoogstam appelboom. Deze groeien op een stevige onderstam tussen 180-200 cm, gevolgd door een volle kroon – de perfecte keus voor een grote landelijke tuin. Logischerwijs geven hoogstam appelbomen het snelste vrucht.
Leivorm
Op zoek naar een appelboom waarmee je ook je tuin een beetje kunt afschermen? Een Leivorm appelboom is een horizontaal geleide boom, waardoor deze ook kunnen fungeren als een soort tuinafscherming. Omdat het niet veel ruimte in beslag neemt, is het ook geschikt voor een kleine tuin. Je kunt bovendien vaak kiezen uit verschillende hoogtes.
Dubbele U-vorm
Tot slot zijn er ook dubbele u-vorm appelbomen verkrijgbaar. Deze kenmerken zich met een voet van ongeveer 35 centimeter, gevolgd met een breedte van 80 centimeter en een hoogte tussen 130-150 centimeter. Dit maakt deze vorm appelboom erg geschikt voor een kleine tuin met weinig ruimte.
Appelboom planten
Hoewel appelbomen ook half in de schaduw goed kunnen groeien, is het beste om de appelboom op een zonnige plek in de tuin te planten. De beste tijd van het jaar om een appelboom te planten is de winter, wanneer de boom in rust is, maar ze kunnen op elk moment van het jaar worden geplant:
- Graaf een gat zo diep als de kluit van de boom en twee keer zo breed.
- Schud de kluit voorzichtig om wortels en overtollige aarde los te maken. Knip verwarde wortels weg.
- Plaats de kluit in het gat en vul het met aarde. Creëer een muur van aarde rond de basis van de appelboom, dit zorgt ervoor dat het water naar het wortelsysteem van de boom zal gaan.
Verzorging
Als je eenmaal je appelboom hebt gekocht en geplant in je tuin, dan heb je er weinig omkijken naar. Hieronder vind je tips om je appelboom te laten groeien, te stoeien, zodat je ook daadwerkelijk verse appels krijgt:
Water geven
Geef het gebied rond de stam water. Wees niet te gretig en geef de stam zelf water, want hierdoor kunnen schimmels en bacteriën op het hout groeien. Hoe vaak je water geeft, hangt af van de grondsoort. Kleigronden houden vocht vast, dus hebben minder vaak water nodig. Aan de andere kant hebben zandgronden vaker water nodig. Jonge appelbomen hebben, net als appelbomen in potten, vaker water nodig dan volwassen bomen. Oudere bomen hebben een sterker wortelgestel en zijn beter bestand tegen droogte. Tenzij het weer extreem heet is, hoef je je geen zorgen te maken dat je oude appelboom uitdroogt.
Kunstmest
Appelbomen hebben over het algemeen niet veel kunstmest nodig. Pas in de herfst, nadat bladeren vallen, kan het een goed idee zijn om kunstmest toe te voegen.
Snoeien
Het is erg belangrijk om fruitbomen regelmatig te snoeien. De beste periode is om dit in de winter te doen, wanneer de appelboom slaapt. De bomen zullen de effecten minder voelen vanwege de lage groeiactiviteit en kunnen hun energie concentreren op het genezen van hun wonden. Het koude weer remt ook de groei van bacteriën.
Begin al in het eerste jaar van de appelboom boom met snoeien. Als de boom goed ingeburgerd is, dun dan 20-30% van de groei van vorig jaar uit.
Verwijder dode, zieke of oude takken. Vorm de boom door takken die uit het bladerdak steken af te snoeien. Laat lucht en zonlicht in de boom door het bladerdak te openen. Dit kan je doen doen door takken die te dicht bij elkaar staan af te knippen.
Hoe lang duurt het voordat er appels groeien aan de appelboom?
De meeste appelbomen kunnen tot 8 jaar nodig hebben om vrucht te dragen, terwijl dwergbomen een kortere periode nodig hebben. Met een dwergappelras zul je zien dat het in het 2e of 3e groeijaar vruchten afwerpt.
Bekijk ook:
Avocadoboom
Vijgenboom
Bonsain boom
No Comments