Planten

Hertshoorn plant


Ben je op zoek naar een mooie plant voor in huis, die je zowel kunt gebruiken als een soort hangplant aan de muur als ergens op kunt plaatsen? Lees hier alles over de mooie, licht luchtzuiverende Hertshoorn plant!

hertshoorn plant

De Hertshoorn plant, ook wel bekend als Platycerium of Hertshoornvaren is een hele bijzondere plant. Het is namelijk zowel een luchtplant als een varen is, hoewel hij eigenlijk niet lijkt op de meeste varens. In zijn natuurlijke omgeving van tropische wouden groeit de plant op boomstammen of rotsen, absorbeert vocht uit de vochtige lucht en verzamelt voedingsstoffen uit de vallende bladeren van bovenliggende bomen.

De hertshoornvaren kan worden gekweekt als kamerplant of buiten in tuinen met milde klimaten. Vaak wordt de Hertshoorn plant aan de muur gemonteerd als een gewei, maar je kunt het dus ook heel leuk op een tafel, kast of gewoon op de vloer plaatsen. De plant heeft twee soorten bladeren: de onderste hartvormige bladeren, die bruin zijn als ze volwassen zijn, en de overvloedige gewei-vormige bladeren, die het meest decoratieve deel van de plant zijn en ook laten zien hoe de Hertshoorn plant zijn gebruikelijke naam heeft kreeg.

Als je voor de juiste omstandigheden kunt zorgen, is deze plant gemakkelijk te verzorgen en kan hij uitgroeien tot je favoriete plant in huis! Hieronder geven we de beste tips voor de verzorging van de hertshoorn plant.

hertshoorn plantje kopen

Hertshoornvaren (Platycerium Bifurcatum) – P 18 cm – €16,95 – Klik hier om het te kopen.

Monteren aan de muur of hangen aan het plafond

Hertshoornvarens zijn epifyten, wat betekent dat ze van nature niet in de grond groeien, maar in plaats daarvan hun wortels gebruiken om zich te verankeren aan bomen, waar ze leven. Hertshoornvarens zijn niet parasitair, want hoewel ze zich vasthechten aan bomen, nemen ze geen voedingsstoffen uit de bomen op en beschadigen ze op geen enkele manier. Omdat het een epifyt is, betekent dat het ook geen aarde nodig hebben om te groeien en in plaats daarvan thuis kunnen worden gekweekt op een verscheidenheid aan verschillende manieren.

hertshoorn plant aan muur monteren

Veel mensen kiezen ervoor om hun hertshoornvaren op een houten plank aan de muur te monteren of als hangplant aan het plafond op te hangen in een grote plantenhanger. In deze gevallen is veenmos over het algemeen het beste groeimedium. Bevestig hem met draden aan je plank of mand en bevestig je plant er vervolgens stevig bovenop. De kluit zal vrij klein zijn omdat hertshoorn planten niet afhankelijk zijn van wortels om vocht en voedingsstoffen op te nemen, maar de kluit moet wel contact maken met het veenmos.

Het is ook mogelijk om een ​​hertshoorn plant op een meer traditionele manier in een pot te planten, maar gebruik geen standaard potgrond omdat dit te verstikkend zal zijn voor de wortels van de plant. De wortels van een hertshoornvaren zijn gewend om toegang te hebben tot lucht en hebben daarom een ​​oppotmix nodig die dit mogelijk maakt. Een mix van orchideeënschors en cactusaarde zou prima moeten werken.

Onthoud dat om de beste gezondheid en groei van je hertshoor plant te bereiken, je moet proberen de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk na te bootsen. Omdat de hertshoornvaren aan de rand van bomen in het regenwoud groeit, is dit een vrij moeilijke habitat om te recreëren, maar de meeste tuinders zijn van mening dat het ophangen of monteren van de plant aan veenmos de beste manier is om dit te bereiken.

hertshoornvaren ophangen aan plafond

Water geven

Om de waterbehoefte van de hertshoornvaren te begrijpen, moet je iets weten over de wetenschap van de plant en hoe deze vocht en voedingsstoffen opneemt. De plant heeft twee soorten bladeren: vruchtbaar en steriel. Op een volwassen hertshoorn plant is het gemakkelijk om snel onderscheid te maken tussen de twee omdat de vruchtbare bladeren de lange gewei-vormige groene bladeren zijn, terwijl de steriele bladeren de bruine en droog uitziende bladeren aan de basis van de plant zijn.

Bij jongere planten beginnen de steriele bladeren bleekgroen, maar naarmate ze ouder worden, is het normaal dat ze bruin worden en er bijna dood uitzien. Ze vervullen een zeer belangrijk doel voor het voortbestaan ​​van de plant, dus het is van vitaal belang dat je de bruine bladeren niet verwijdert. De primaire functie van de vruchtbare bladeren is voortplanting. Ze produceren sporen waaruit nieuwe hertshoornvarens kunnen worden gekweekt. De steriele bladeren zijn hoe de plant zichzelf voedt en zichzelf beschermt. In zijn natuurlijke habitat zouden de bruine bladeren vallend puin en gebladerte van andere planten opvangen, die na verloop van tijd zouden ontbinden en voedingsstoffen vrijgeven die door de plant zouden worden opgenomen.

De steriele bladeren kunnen ook vocht opnemen, dus in de vochtige omgeving van het regenwoud zou dit de belangrijkste manier zijn waarop de plant water krijgt. De steriele bladeren worden ook wel schildbladeren genoemd, omdat ze rond de kluit groeien en deze beschermen.

Wanneer de hertshoornvaren als kamerplant of buiten in de tuin wordt gekweekt, hangt de manier waarop je hem water geeft af van het groeimedium dat je hebt gebruikt. In de meeste gevallen groeit de plant op veenmos. In dit geval moet je langzaam water op het veenmos gieten met een gieter met een nauwe opening, zodat het verzadigd raakt. De wortels van de hertshoornvaren nemen dan water op uit het veenmos.

hertshoorn plant verzorging

Als de plant is gepot in schors of een grondmengsel, dan kun je hem op dezelfde manier behandelen als een orchidee. Geef de plant beetje bij beetje water en pas op dat je de grond niet verzadigt. Je kunt elke week een paar ijsblokjes gebruiken om water te geven; als ze smelten, zullen ze de plant geleidelijk water geven, zodat de grond nooit te nat wordt. Omdat de steriele bladeren ook vocht opnemen, kun je ze besproeien met een waternevel om de plant water te geven, maar pas op dat je de vruchtbare bladeren niet besproeit. Zittend water op de vruchtbare bladeren kan hun poriën verstoppen en de productie van sporen verstoren.

Wat betreft de hoeveelheid en frequentie van water geven, houdt de hertshoorn plant er niet van om te nat te zijn. In het regenwoud krijgen de wortels van de hertshoornvaren water als het regent, maar als ze aan de zijkanten van bomen groeien, zou het regenwater door de plant naar de bosbodem wegvloeien. Dit voorkomt dat de wortels te nat worden.

Om teveel water thuis te voorkomen, laat je het groeimedium tussen de gietbeurten droog worden en pas water als de vruchtbare groene bladeren gaan hangen. Hoewel het normaal is dat de steriele bladeren bruin en knapperig worden, is het niet normaal dat de vruchtbare bladeren bruin worden of dat er donkere vlekken op de bladeren verschijnen. Als dit gebeurt, is dit een teken dat de plant te veel water heeft gekregen en moet je jouw besproeiingsmethode aanpassen.

Normaal gesproken kan je verwachten dat je jouw hertshoornvaren één of twee keer per week water geeft tijdens warmere maanden en één keer per twee weken tijdens koudere maanden. De vochtigheidsgraad is van invloed op hoe vaak je water moet geven, omdat de steriele bladeren meer water opnemen in tijden van hoge luchtvochtigheid en daarom minder handmatig water hoeven te geven.

hertshoorn plant aan boomstam plank

Evenzo betekenen hogere niveaus van licht of warmte dat de plant meer water nodig heeft dan wanneer het donker of koud is. Besteed aandacht aan je plant en hoe deze reageert op je bewateringsmethoden. Een zware plant houdt waarschijnlijk veel water vast en heeft niet meer nodig, terwijl het omgekeerde het geval is als hij licht aanvoelt. Donkere punten op de bladeren betekenen dat de plant niet genoeg water krijgt en dat je hem meer vocht moet geven.

Het weken van de hertshoorn plant is een alternatieve manier van water geven die je kunt gebruiken. Je kunt dit doen in plaats van de plant direct water te geven als je het vaak genoeg doet, of je kunt het af en toe laten weken tussen de reguliere gietbeurten door. Om de plant te laten weken, vul je een grote kuip of bak met water en dompel je de plant onder. Met de voorkant naar beneden is meestal het gemakkelijkst, of voor grotere planten die moeite hebben om alle bladeren in de container te passen, kun je in plaats daarvan de kluit weken. Laat de plant ongeveer twintig minuten inwerken, laat hem dan volledig drogen voordat je hem weer ophangt.

Temperatuur

In de milde en gematigde klimaten van tropische regenwouden worden hertshoornvaren in hun natuurlijke habitat niet blootgesteld aan de kou. Wanneer je het als kamerplant of buiten in je tuin houdt, moet je ervoor zorgen dat deze omstandigheden zo goed mogelijk worden gerepliceerd. Ideale dagtemperaturen voor deze plant zullen ergens in de buurt van 26 graden zijn en ’s nachts dalen tot ongeveer 15 graden.

hertshoorn plant aan plank ophangen

Er zijn 18 soorten hertshoornvaren, en de meeste zijn niet winterhard, hoewel er enkele uitzonderingen zijn. De Platycerium alcicorne en de Platycerium hillii kunnen af ​​en toe lage temperaturen van rond de 4 graden verdragen, terwijl de Platycerium veitchi temperaturen tot -1 graad kunnen verdragen. Dompel af en toe naar deze punten, hoewel er moet worden opgemerkt dat de planten deze lage temperaturen niet langdurig kunnen verdragen en binnenshuis moeten worden gebracht voor winterbescherming.

Voor kamerplanten met hertshoornvaren zou de gebruikelijke temperatuur in huis prima bij de plant moeten passen. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht bij plekken staat waar koude tocht kan optreden, zoals deuropeningen of airconditioning. Als je in een klimaat leeft dat in de winter behoorlijk koud wordt, moet je ervoor zorgen dat je verwarming aan blijft staan, zelfs als je op vakantie gaat, om te voorkomen dat de plant te koud wordt.

Licht

Hertshoornvarens groeien op boomstammen in hun natuurlijke habitat van het regenwoud en worden overschaduwd door de bladeren van de hogere bomen boven hen, en ontvangen onregelmatige strepen zonlicht door de beweging van het bladerdak erboven. Hieruit is het gemakkelijk te begrijpen waarom hertshoornvaren het het beste doen in halfschaduw en helder, indirect licht. Zet ze thuis of in je tuin op een plek die beschermd is tegen direct zonlicht, aangezien dit schadelijk is voor de plant. Helder gefilterd licht of schaduw is prima, hoewel een combinatie van beide ideaal zou zijn.

hertshoornvaren aan plank boven kast

Vochtigheid

In zijn natuurlijke omgeving wordt de hertshoor plant omgeven door zeer vochtige lucht, meer dan 70 en 80%. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de lucht in een huis ooit zo vochtig zou zijn, dus je zult maatregelen moeten nemen om de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen om hem te helpen gedijen. De bruine steriele bladeren van de plant nemen vocht op uit de lucht om zichzelf van water te voorzien, dus zeer droge lucht zal de hertshoornvaren niet ten goede komen. Een eenvoudige manier om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen, is door een elektrische luchtbevochtiger te gebruiken, die kleine waterdeeltjes in de lucht afgeeft. Dit zou vooral handig zijn als je meerdere kamerplanten hebt die van vocht houden.

De meest gebruikelijke manier om de luchtvochtigheid van kamerplanten te verhogen, is door regelmatig water te besproeien, maar dit moet worden vermeden voor de hertshoornvaren. Zittend water op de vruchtbare bladeren kan de poriën verstoppen en schade aan de plant veroorzaken. Je kunt de steriele bruine bladeren besproeien, omdat ze vocht opnemen, maar pas op dat je niet per ongeluk de bovenste groene bladeren besproeit.

Als je je hertshoornvaren in een pot hebt geplant, kun je er een kiezelbak met water onder gebruiken. Als het water verdampt, zal de luchtvochtigheid rond de plant toenemen. Zorg er wel voor dat het waterniveau altijd lager is dan het kiezelsteentje om te voorkomen dat er water door de grond wordt opgenomen door de afvoergaten van de pot. Als je jouw Hershoorn plant aan de muur hebt gemonteerd, dan is een kiezelbak natuurlijk geen optie. Je kunt overwegen om het op te hangen in een gedeelte van je huis dat van nature vochtiger is, zoals een badkamer of keuken. Hertshoornvarens doen het ook goed in kassen, waar de luchtvochtigheid hoger is.

hertshoorn plant in keuken

Voeding

Meststof is een essentieel onderdeel van de verzorging van hertshoor plant. Wanneer ze in zijn natuurlijke habitat aan een boom of rots zijn bevestigd, verzamelen de onderste bladeren van de plant gevallen bladeren van andere planten en bomen, die uiteenvallen en daarbij voedingsstoffen afgeven die de hertshoornvaren absorbeert. Deze methode voor het verkrijgen van voedingsstoffen zal niet voorkomen wanneer de plant buiten zijn oorspronkelijke locatie wordt gekweekt, dus je zult de voedingsstoffen op een andere manier moeten vervangen. Om dit te doen, dient je de plant regelmatig te bemesten. Met een verdunde brijvoer met een verhouding van 1: 1 kun je de plant één keer per maand voeren.

Snoeien

De hertshoorn plant hoeft niet gesnoeid te worden. Soms kunnen de onderste bladeren die bruin zijn geworden, worden aangezien voor dode bladeren en worden verwijderd, maar dit is een fout. Hoewel ze lijken op dode plantendelen, vervullen deze steriele bladeren vitale functies voor de hertshoornvaren en mogen ze niet worden gesnoeid. Ze dienen om vocht en voedingsstoffen op te nemen om de plant te voeden en om de kluit af te schermen. Er zal een tijd komen dat deze bladeren vervallen en kunnen worden verwijderd; je weet wanneer dit het geval is, omdat ze slechts heel losjes aan de plant worden vastgehouden en gemakkelijk kunnen worden verwijderd.

Stekken

Het stekken van hertshoorn planten kan op twee manieren worden bereikt: van sporen of uitlopers. Veruit de gemakkelijkste en snelste methode is van uitlopers. Op een volwassen hertshoorn plant zul je zien dat uitlopers zich ontwikkelen op zowel de vruchtbare als de steriele bladbladeren. Deze uitlopers zijn een jonge versie van de plant die door zijn eigen kleine wortelstelsel aan de moederplant is gehecht. Je kunt de uitlopers verwijderen door ze voorzichtig los te trekken of te draaien.

Als ze niet gemakkelijk loskomen, is het te vroeg om ze uit de ouderplant te halen en moet je nog even wachten. Als je eenmaal een uitloper hebt, moet je deze meteen planten, of dat nu op veenmos is of in een schors en grondmengsel in een pot. Als je hem niet direct voorziet van zijn eigen groeimedium, gaat hij snel dood. Door de uitlopers van de volwassen plant te verwijderen, kun je beide de grotere plant uitdunnen, waardoor hij er minder rommelig uitziet en tegelijkertijd veel nieuwe jonge hertshoornvarens krijgt.

De andere manier om deze plant te vermeerderen is van sporen die worden gekweekt op de vruchtbare voortplantingsbladeren. Ze verschijnen vroeg in het groeiseizoen als kleine groene klontjes aan de onderkant van de bladeren. Tegen het einde van de zomer zullen ze bruin zijn geworden, en op dit punt kun je de sporen oogsten. Een manier om dit te doen, is door een varenblad van de plant te verwijderen en deze in een bruine papieren zak te doen. De sporen zullen vanzelf zaadjes afgeven, die je op de bodem van de papieren zak zult vinden. Als alternatief kan je de onderkant van een bevestigd varenblad met een mes schrapen om de zaden te verwijderen. Je kunt de zaden vervolgens zaaien in een vochtig groeimedium, afgedekt met plastic en op een warme plaats bewaren. Het kan enkele maanden duren voordat de zaden ontkiemen, dus deze vermeerderingsmethode kan veel geduld vergen, en het is vrij normaal dat het een jaar duurt om planten te krijgen die sterk genoeg zijn om op te worden gepot of gemonteerd.

hertshoornvaren stekken

Bekijk ook:
Yucca plant
Pannenkoekplant
Banenenplant
Gemberplant kweken
Chinees lantaarnplantje
De Paradijsvogel plant

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam