Planten

Kamerlinde


De Kamerlinde is een hele mooie kamerplant, die vooral erg populair is in Europa. Vooral in Duitsland, maar ook in Nederland hebben heel veel mensen een mooie Kamerlinde in huis staan. Lees hier alles over deze mooie plant, over hoe je het moet verzorgen, stekken en verpotten.

kamerlinde

Deze plant behoort tot de limoenfamilie, waarvan er vier soorten bekend zijn. Elk soort vindt zijn oorsprong in Zuid-Afrika, waar ze rond hoge bomen groeien. Deze is vernoemd naar dr. Anders Sparmann, een Zweed die leefde van 1748-1820 en op de tweede reis van Captain Cook was. Slechts een enkele soort is gewoonlijk in de handel, de Sparmannia africana.

grote kamerlinde

De Kamerlinde groeit snel, zelfs in de woonkamer, vooral bij een heldere standplaats. De bladeren, die op de bladeren van de lindeboom lijken, zijn bedekt met zachte haren, waardoor ze moeilijk schoon te maken zijn. Zeer stoffige kamerlinde planten kunnen in de zomer door lichte regen schoongespoeld worden, wat ze erg prettig vinden. Als de plant een geschikte maat bereikt (1 meter of hoger) krijgt het super mooie witte enkelvoudige bloemen met gele en donkerrode meeldraden.

kamerlinde inspiratie

kamerlinde naast elkaar

De bloemen zitten in trossen en zijn gevoelig voor aanraking. Grote planten zijn bossig in de struik en kunnen het beste met rust worden gelaten.

Zorg er bij het kopen van een Kamerlinde in de lente of vroege zomer voor dat de heldergroene bladeren helder van kleur zijn. De onderste bladeren mogen ook niet geelachtig zijn. Kijk ook of het geen gebroken takken heeft, omdat de nieuwe groei erg broos is en gemakkelijk kan worden gebroken tijdens het vervoeren van de plant.

kamerlinde plant

kamerlinde planten

kamerlinde slaapkamer

kamerlinde vensterbank

kamerlinde woonkamer

Verzorging

Hieronder vind je een aantal tips voor het verzorgen van de Kamerlinde. Bekijk ook de leuke en informatieve video!


Maat: Geplant in een bed in een kas of serre kunnen ze snel wel vier meter of groter worden. Je kunt de groei beperken door ze te snoeien en in een pot planten, waar ze meestal niet hoger worden dan twee meter.

Groei: De Kamerlinde groeit erg snel en kunnen in een jaar tijd 50-60 cm hoger worden.

Bloei: Alleen als de plant een bepaalde leeftijd heeft, bloeit hij. De bloemen zijn te zien in mei / juni.

Geur: De bloemen hebben een vage lindengeur.

Licht: Plaats de Kamerlinde op een lichte plek. Als het niet voldoende licht krijgt, worden de bladeren geel. Toch moet sterk zonlicht worden vermeden, waardoor de delicate bladeren kunnen stoken.

Temperatuur: In de winter zullen ze het heerlijk koel hebben, maar zorg voor een minimale temperatuur van 7° C. Bij deze temperatuur moet het redelijk droog worden gehouden en alleen om de 10 dagen worden bewaterd. In de zomer mag de temperatuur niet hoger zijn dan 21° C.

Water: Geef de Kamerlinde in de zomer veel water, op z’n minst om de dag. Geef in de winter minder water, afhankelijk van de temperatuur. Bij normale kamertemperatuur is één keer per week voldoende.

Bemesten: Van mei tot juli, wanneer de waterbehoefte kleiner is, is bemesten niet nodig. Vanaf juli kan je de Kamerlinde weer om de 14 dagen goed bemesten.

Vochtigheid: Het is goed om de Kamerlinde in de zomer te douchen. Doe dit 2-3 keer per week.

Reiniging: Een Kamerlinde reinigen kan lastig zijn omdat de bladeren harig zijn en nieuwe scheuten broos en vatbaar zijn voor breuk. Met een lichte hand en een verenborstel kun je het stof verwijderen of je kunt heel voorzichtig een zachte borstel gebruiken. In de zomer kan je het buiten laten beregenen. Gebruik nooit bladglans.

Aarde: Gebruik Zware potgrond.

Potten: Het eerste jaar moet een Kamerlinde mogelijk ongeveer 2-3 keer worden verpot. Later is het voldoende om dit eens in het jaar te doen. Als de plant de pot met wortels mag vullen, zal hij op jongere leeftijd bloeien.

Snijden: In het voorjaar kan je de Kamerlinde snoeien om een ​​mooie vorm te behouden. Als de plant te rafelig is, kan deze na de bloei flink worden ingekort.

Kamerlinde stekken

Ben je dol op je Kamerlinde, en wil je er eigenlijk meer hebben? Een Kamerlinde kan je heel eenvoudig stekken. Bekijk hieronder hoe je dat kunt doen.

  1. Een Kamerlinde kan je het best in het voorjaar stekken. Bereid een pot voor met drainagelaag en een mengsel van gelijke delen spagnum en zand.
    kamerlinde stekken
  2. Neem stekken met minimaal twee gezonde bladeren en een eindknop.
    kamerlinde stekken
  3. Snij het ook onder een blad.
    kamerlinde stekken
  4. Verwijder het onderste blad.
  5. Doop het snijvlak in wortelhormoonpoeder. Schud het wat teveel is af.
  6. Maak een klein gaatje in het midden van de compost.
  7. Steek de stekken in de onderste bladbasis. De stekken moeten de onderkant van het gat raken.
  8. Giet af en dek af met een plastic zak die wordt vastgehouden door een hanger. Verwijder de band elke dag 5 minuten; laat de compost niet drogen. Stel het in op 16 ° C.
  9. Drie weken later wordt de zak verwijderd en als de stekken goed groeien, kan het in een normale pot worden gepot.

Kamerlinde verpotten

Om de groei van de Kamerlinde te stimuleren, kan je het af en toe verpotten. Op die manier zullen de worstel meer ruimte krijgen en kunnen ze zich beter ontwikkelen. Volg onderstaande stappen voor het verpotten van de Kamerlinde.

  1. Bereid de grotere pot voor met drainagelaag en een vochtige laag compost.
    kamerlinde verpotten
  2. Als de oude pot wordt gebruikt, moet deze grondig worden schoongemaakt.
    kamerlinde verpotten
  3. Maak met een mes de compost los langs de rand van de pot.
    kamerlinde verpotten
  4. Neem de plant door de stengel vast te houden en het bovenste deel te ondersteunen.
    kamerlinde verpotten
  5. Leg het op een tafel en verwijder wat oud vuil met een stok of potlood. Beschadig de wortels niet.
    kamerlinde verpotten
  6. Zet de Kamerlinde op de compost in het midden van de nieuwe pot.
    kamerlinde verpotten
  7. Voeg verse compost toe en duw deze naar beneden als de wortel van de pot vol is. Zet de plant twee dagen in de schaduw en zonder water om de wortels te stimuleren en te laten groeien.

Bekijk ook:
Banenenplant
Gemberplant kweken
Vijgenboom
Chinees lantaarnplantje
De Paradijsvogel plant
Stokrozen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam