Planten, Tuininspiratie

Vijgenboom


vijgenboom

Wil jij een vijgenboom in de tuin of binnen in huis? Leuk! Vijgenbomen, oftewel de Ficus carica, kenmerken zich met super mooie grote groene bladeren die 10 – 20 centimeter breed en 25 – 30 centimeter lang kunnen worden. De vijgenboom zelf groeit ook relatief snel en kan groeien tot een super grote boom van negen meter hoog, en net zo breed. Over het algemeen geldt dat hoe dikker de stam, hoe ouder de boom is. Onder de juiste omstandigheden kunnen er zelfs vijgen groeien aan deze prachtige boom. En ja, die overheerlijke zoete vijgen kan je gewoon eten. Op deze pagina vind je alle informatie over de vijgenboom. Een stukje geschiedenis, de verschillende soorten vijgenbomen, en hoe je ze moet verzorgen. Daarnaast laten we natuurlijk ook de mooiste inspiratie voorbeelden zien!

Geschiedenis van de vijgenboom

De makkelijk te kweken vijgen behoren tot de oudste vruchten die de mensheid kent en zijn lid van de Moraceae familie. De vijgenboom vindt haar oorsprong in Noordwest-Azië, en verspreidde zich met de Grieken en de Romeinen in het Middellandse-Zeegebied. Spaanse missionarissen brachten de vijg naar Zuid-Californië in 1520, wat leidde tot de variëteit die bekend staat als de Mission vijg. Bewijs toont aan dat de vijg tegen die tijd ook in overvloed aanwezig is in zowel China als Engeland. De vijgenboom verschijnt herhaaldelijk in zowel het Oude als het Nieuwe Testament van de Bijbel. Sommige geleerden geloven dat de verboden vrucht die door Eva werd geplukt, een vijg was in plaats van een appel.

vijgenboom vijgen

Botanisch gezien is de vijg eigenlijk geen fruit maar een syconium. Het is een deel van de stengel dat zich uitbreidde tot een zak met bloemen die intern groeien. De gewone vijg bevat alleen vrouwelijke bloemen en plant zich voort zonder bestuiving. Andere cultivars vereisen bestuiving.

Soorten vijgen

Er zijn honderden verschillende soorten vijgen, waaronder vijf bekende, namelijk de Brown Turkey, Celeste, Hardy Chicago, King en Dakota. Ze zien er allemaal net iets anders uit, maar zijn allemaal lekker zoet.

  • Brown Turkey is de meest verkochten ras in Nederland. Deze ras produceert overvloedige middelgrote tot grote vijgen. Dit type groeit het best in warme klimaten, maar is ook redelijk tolerant voor koelere temperaturen.
  • Celeste produceert kleine, zoete, paarsachtige vijgen. Het is één van de meer winterharde variëteiten.
  • Hardy Chicago is een winterharde variëteit die paarse, middelgrote vijgen produceert.
  • King is goed aangepast aan de koelere omstandigheden. Het produceert middelgrote vijgen die zoet en rijk van smaak zijn.
  • Kadota produceert kleine tot middelgrote vruchten. De vijgen zijn rijk en zoet, en het is de meest ingeblikte vijg.

Wil jij een vijgenboom op stam kopen voor je tuin of voor binnen in huis? Neem dan eens een kijkje bij Tuinplant.nl, waar vijgenbomen in verschillende formaten zijn te verkrijgen.

vijgenboom in tuin planten

Vijgenboom planten in de tuin

Vijgenbomen gedijen in gebieden met lange en hete zomers, maar de winterharde soorten vijgenbomen, eigenlijk alle vijf bovengenoemde rassen, kan je ook prima in je eigen tuin in Nederland planten. Hieronder zie je een aantal tips voor hoe je een vijgenboom het best kunt planten en verzorgen in de tuin:

  • Kies een goed beschutte warme plek in de tuin op het zuiden, bijvoorbeeld tegen een schutting of muur. Op die manier wordt de vijgenboom beschermd tegen de koude wind, terwijl de door de zon verwarmde muur warmte afgeeft aan de boom als de zon onder is.
  • Plant de vijgenboom direct in de grond, bijvoorbeeld in een grote plantenborder. Als je het in een pot plant, dan is de kans veel groter dat het gaat bevriezen.
  • Wil je een jonge kleine vijgenboom planten, doe dat bijvoorkeur in het voorjaar. Dan hebben de wortels namelijk genoeg tijd om te groeien, en winterklaar te worden.
  • Omdat de vijgenbomen niet van teveel vocht houden, is het belangrijk dat de grond rondom de boom niet te nat wordt. Een handige tip om dit te voorkomen, is om de vijgenboom op een klein heuveltje te planten.
  • Als het heeft geregend, dan hoef je geen extra water te geven aan de vijgenboom in de tuin. Als het lang droog is, bijvoorbeeld in de zomer, geef de boom dan 1-2 keer per week een gematigde hoeveelheid water.
  • De groei van de eerste vijgen worden vlak voor de winter op gang gezet. Je herkent ze aan de kleine knopjes bovenin de toppen van de planten. Deze beginnende vruchten kunnen zonder voorzorgsmaatregelen een zachte winter overleven. Bij strenge winters met temperaturen lager dan -7 graden celcius, kunnen de minivijgjes bevriezen. Je kunt dit voorkomen door ze te beschermen met ademend materiaal, zoals sokjes of een vliesdoek. Bij snelrijpende rassen, kan er er in het voorjaar nog een tweede oogst plaatsvinden.
  • In het eerste jaar is het niet nodig om de vijgenboom te snoeien. In het tweede jaar, als je ziet dat er te lange takken aan de boom groeien, dan zou je het wel kunnen snoeien. De beste periode om dit te doen is tijdens de rustperiode, die in Nederland van november tot februari loopt. Ook de zomer is een goede periode, als je ziet dat er takken in de weg zitten. Snoei de takken die te ver buiten de muur steken om de vijgenboom weer in een mooi model te krijgen.
  • Rijpe vijgen kan je direct van de boom plukken. Je herkent een rijpe vijg door eraan te voelen. Ze voelen een beetje zacht aan en hebben een bocht bij de hals. Draag wel handschoenen, want als de sap van de boom op je huid komt, kan het gaan irriteren. Een vijg kan je zowel met als zonder schil eten. Daarnaast kan je met vijgen heerlijke gerechten maken. Klik hier voor meer informatie.

vijgenboom tuin

Vijgenboom in huis

Hoewel vijgenbomen echte mediterrane buitenplanten zijn, is het ook mogelijk om het binnen in huis te plaatsen. Net als buiten, is het belangrijk om de vijgenboom op een zonnige plek te plaatsen. Laat het eerst wennen op een half schaduwplek, en verplaats het langzamerhand naar een plek met veel zonlicht, en uit de tocht.

kleine vijgenbomen in terracotta pot

kleine vijgenboompjes

Water geven

Zoals je weet, houdt de vijgenboom van een vochtige grond, maar niet te vochtig. Merk je dat de grond droog is, dan is het tijd om het wat water te geven. Dat zal gemiddeld één keer per week zijn.

Verpotten

Omdat vijgenbomen heel snel kunnen groeien, en dus uit de plantenpot groeien, dan kan je de boom gaan verpotten. Wil je helemaal niet zo’n grote vijgenboom in huis, knip dan alleen de kluit open. Als je wilt dat de boom groter gaat worden, dan zou je de vijgenboom moeten verpotten in een grotere pot.

vijgenbomen in huis

Wil je meer informatie over de verzorgen en het verpotten van vijgenbomen binnen in huis? Neem dan eens een kijkje bij THESTYLEBOX.

vijgenboom binnen interieur

vijgenboom in mand

vijgenboom in pot

vijgenboom in slaapkamer

vijgenboomplantje in huis

vijgenboomplantje

Bekijk ook:
Banenenplant
Gemberplant kweken
Tijd voor een boom in huis!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam