Home » Tuininspiratie » Stokrozen
Planten, Tuininspiratie
Stokrozen
Het kweken van stokrozen (Alcea rosea) in de tuin of voortuin is super populair, vooral als je een plantenborder hebt. Deze prachtige bloemen komen in de zomer prachtig tot bloei met heel veel mooie kleuren. Veel van de meest voorkomende rassen zijn tweejarigen, wat betekent dat ze hun levenscyclus over twee jaar voltooien. Het eerste jaar wordt besteed aan het kweken van gebladerte en het opslaan van energie. In het tweede jaar schieten de stengels omhoog, bloeien de bloemen en vormen zich de zaden. Er zijn echter ook veel variëteiten die zich gedragen als kortlevende vaste planten en zullen in hun eerste jaar bloeien wanneer ze vroeg genoeg in het voorjaar worden geplant of binnen in huis worden gekweekt in de winter.
Stokrozen niet veel onderhoud nodig, maar ze moeten wel worden beschermd tegen insecten en schimmelziekten zoals roest. Stokrozen ondersteunen de levenscyclus van geschilderde damesvlinders als waardplant voor hun rupsen en trekken ook andere bestuivers aan, zoals bijen en kolibries. Kortom, als je een echte natuurliefhebber bent, mogen stokrozen absoluut niet ontbreken in jouw tuin!
Wil je ook stokrozen kweken in jouw tuin of voortuin? Leuk! Wij hebben naast mooie inspiratie voorbeelden ook een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet. Heel veel succes!
Hoe en wanneer stokroos planten?
Stokrozen kan je heel eenvoudig kweken met zaden. Dit kan zowel binnen in huis als buiten in de tuin. Zaden kunnen ongeveer een week voor de laatste vorst direct buiten worden gezaaid. Zaai op slechts een halve centimeter diep en ongeveer 60 centimeter afstand van elkaar. Stokrozen hebben lange wortels, dus als als je de zaden binnen in huis plant, gebruik dan lange, individuele potten om schade te voorkomen. Start ongeveer negen weken voor de laatste gemiddelde vorstperiode. Zaailingen kunnen twee tot drie weken na de laatste vorst worden geplant. Houd er ook rekening mee dat sommige tweejarigen zijn en mogelijk pas in hun tweede jaar bloeien.
Waar planten?
Plant stokrozen in een goed doorlatende omgeving met volle zon tot halfschaduw. Vanwege hun hoogte, beschermen is het verstandig om ze te beschermen tegen wind. Als ze heel lang worden, dan kan je ondersteuning creëren met behulp van een bamboestok. Je kunt ook meerdere stokrozen vastbinden met een touwtje. Stokrozen zullen zichzelf gemakkelijk uitzaaien als ze aan hun lot worden overgelaten, dus lokaliseer ze in een gebied waar dit geen overlast zal zijn. Het zijn ook één van de weinige planten die in de buurt van zwarte walnootbomen kunnen worden geplant omdat ze tolerant zijn voor de chemische Juglon die door de boom in de bodem wordt uitgeloogd.
Stokrozen snoeien
De bloemen van stokrozen kunnen worden verwijderd wanneer ze vervagen. Ook de stengels kunnen worden afgesneden na de bloei. Dit voorkomt dat zaadkoppen worden gevormd en opnieuw worden gezaaid. Als je zaden wilt voor het volgende voorjaar, dan kan je wachten tot de zaden zijn gevallen. Ze sterven terug in de winter en alle stengels en bladeren moeten worden verwijderd om te voorkomen dat roest kan overwinteren.
Bodem: Zorg voor rijke, vochtige, goed doorlatende grond voor stokrozen.
Kunstmest & compost: Stokrozen kunnen profiteren van een lichte toediening van kunstmest of compost in het voorjaar.
Water geven:
Geef regelmatig water en houd de grond vochtig voor bij het kweken van stokrozen. Maar als ze eenmaal goed ingeburgerd zijn, zijn ze redelijk droogtetolerant. Geef water van onderen en voorkom dat het gebladerte nat wordt, omdat dit tot zieke bladeren kan leiden.
Stekken: Stokrozen zijn heel eenvoudig te stekken. Sterker zelfs, dit gebeurt meestal automatisch als bloemstengels op hun plaats blijven.
Ziekten en plagen: Stokrozen zijn vatbaar voor roest, een schimmelinfectie die eerst als gele vlekken op bladeren zichtbaar wordt en zich vervolgens ontwikkelt tot bruine of roestkleurige bultjes aan de onderkant van de bladeren. Roest voorkomen is veel eenvoudiger dan een uitbraak proberen te temmen. Water geven van onderaf, goede luchtcirculatie en grondige schoonmaak in de late herfst zal helpen bij het voorkomen van roestvorming. Bladeren die tekenen van roest vertonen, moeten van de plant worden verwijderd om verdere verspreiding te voorkomen. Er zijn cultivars ontwikkeld die beter bestand zijn tegen roest, zoals Alcea rugosa variëteiten. Naaktslakken, spint en Japanse kevers kunnen ook problematisch zijn.
Overwinteren: In gebieden met strenge winters met vorst kunnen stokrozen worden gekweekt als eenjarige planten. Zaden beginnen in containers en overwinteren binnenshuis. Geef spaarzaam water in de winter en breng ze geleidelijk weer naar buiten als het weer begint op te warmen.
In andere gebieden waar ze buiten kunnen worden achtergelaten, kan je ze snoeien tot ongeveer zes centimeter boven het maaiveld in de herfst. Bedek de wortelzone met een klein laagje stro of mulch. Verwijder het weer in het voorjaar geleidelijk in lagen om de wortels langzaam te laten wennen. Zodra er nieuwe groei opkomt, verwijder je alle stro of mulch.
Bekijk ook:
Banenenplant
Gemberplant kweken
Chinees lantaarnplantje
De Paradijsvogel plant
No Comments