Home » Interieur ideeën » Gebruik een kleurencirkel om de kleuren voor je interieur te kiezen!
Huis inrichting, Interieur ideeën
Gebruik een kleurencirkel om de kleuren voor je interieur te kiezen!
Iedereen die ooit wel eens een eigen kamer of huis heeft ontworpen en ingericht, weet dat het een uitdaging kan zijn om de perfecte kleuren uit te kiezen voor je interieur. Ga je voor neutrale kleuren? Welke kleuren passen mooi bij elkaar? Welke kleuren passen juist neit bij elkaar? Allemaal vragen waar je direct antwoord op wilt hebben. Een kleurencirkel kan jou hier heel goed bij helpen. Hieronder lees je alles over de kleurencirkel. Wat is het en Hoe kan je het gebruiken? Lees snel verder!
Inhoudsopgave
1. Hoe gebruik je de kleurencirkel?
Waarschijnlijk heb je ooit wel eens over de kleurencirkel gehoord, maar eigenlijk nooit wat mee gedaan. Logisch, want tot nu toe heb je het ook niet nodig gehad. Maar nu je bezig bent met het inrichten van je huis, en je aan het nadenken bent over welke kleuren je wilt in je interieur, kan de kleurencirkel heel goed van pas komen. Eenvoudig gezegd biedt de kleurencirkel een visuele weergave van welke kleuren mooi bij elkaar passen. Het verwijdert in wezen al het giswerk. De meeste modellen bestaan uit 12 kleuren, maar In theorie zou de kleurencirkel echter kunnen worden uitgebreid met een oneindig aantal tinten.
2. Wat zijn de basiskleuren?
Ja, je leest het goed, de meeste kleurencirkels hebben 12 kleuren. Hoe kunnen er 12 kleuren in een kleurencirkel zitten, terwijl een regenboog slechts 7 kleuren bevat?Geloof ons, er zijn in feite minstens 12 kleuren op elk kleurenwiel:
Primaire kleuren: rood, blauw en geel. Kan niet worden gecreëerd door andere kleuren te mengen.
Secundaire kleuren: oranje, paars en groen. Kan worden gecreëerd door de primaire kleuren te mengen.
Tertiaire kleuren: de zes tinten die kunnen worden gemaakt door primaire en secundaire kleuren te mengen.
Als je niet weet waar je moet beginnen als het gaat om het uitkiezen van de kleuren voor je interieur, dan zijn deze twaalf kleuren een goed startpunt. Kies een kleur die je aanspreekt, die je uiteindelijk zal leiden tot dé perfecte tint.
3. Kleuren veranderen met neutrale kleuren
Nadat je een basiskleur hebt uitgekozen, kan je heel eenvoudig verschillende tinten binnen dezelfde kleurfamilie creëren. Het enige wat je hoeft te doen is die kleur te combineren met een neutrale kleur om het lichter of donkerder te maken. In de wereld van interieur staat dit bekend als tint, schaduw en toon.
Tint: Het oplichten van een kleur door er wit aan toe te voegen.
Schaduw: een kleur donkerder maken door zwart toe te voegen.
Toon: een kleur iets donkerder maken door grijs toe te voegen.
Veel kunstenaars raden aan om met kleur te experimenteren door verven te mengen totdat je ziet hoe drastisch neutrale kleuren een kleur kunnen beïnvloeden. Bij alle bouwmarkten zijn kleurstalen verkrijgbaar, die je hier voor kunt gebruiken. Super handig!
4. Temperatuur van kleuren
In een kleurencirkel heb je een verdeling tussen warme kleuren en koele kleuren. Rood, oranje en geel zijn bijvoorbeeld warme kleuren. Ze zijn meestal levendiger en lijken een gevoel van levendigheid en intimiteit in een ruimte te brengen. Blauwpaars daarentegen en de meeste groene tinten zijn de koele kleuren. Ze kunnen worden gebruikt om een ruimte te kalmeren en een ontspannen gevoel te geven.
Het is belangrijk om vooral ook rekening te houden met de grootte van een ruimte. Het gebruik van een warme kleur in een krappe ruimte kan ervoor zorgen dat dingen een beetje claustrofobisch aanvoelen. Het gebruik van koele kleuren in een ruime kamer kan er echter voor zorgen dat de dingen sterk aanvoelen.
5. Complementaire kleuren
Complementaire kleuren zijn twee kleuren die tegenover elkaar zitten in de kleurencirkel. Meestal fungeert de ene kleur als de dominante kleur, terwijl de andere kleur als accentkleur wordt gebruikt. Aantal voorbeelden van complementaire kleuren zijn rood en groen, blauw en oranje of geel en paars. Deze kleurencombinaties hebben een heel hoog contrast. Gebruik het daarom in kleine doses en als je bijvoorbeeld de aandacht op een bepaald object wilt vestigen.
6. Kleuren splitsen
Als je van het idee van complementaire kleuren houdt, maar bang bent dat het een beetje too much wordt, dan zou je kunnen kiezen voor gesplitste kleuren. Kies eerst een basis kleur. In plaats van de tegenovergestelde kleur van de basiskleur, kies je voor twee twee tinten aan weerszijden van de tegenovergestelde kleur. Die twee tinten zorgen voor een balans in de kamer. Je krijgt nog steeds de visuele impact van gewaagde kleuren, maar je kunt er meer van opnemen in plaats van zwaar te vertrouwen op neutrale kleuren om de ruimte te kalmeren. Split complementaire kleuren werken het beste wanneer je de basiskleur als dominante kleur gebruikt.
7. Analoge kleuren
Het analoge kleurenschema verwijst naar het gebruik van drie kleuren op een rij op in de kleurencirkel. Gewoonlijk zijn twee kleuren primaire kleuren, waarbij de derde tint een combinatie is van de twee en een secundaire kleur. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor rood, oranje en geel of rood, paars en blauw. De sleutel tot het succesvol gebruik van dit kleurenschema is verhoudingen. Je zou hierbij de 60-30-10 regel kunnen gebruiken. Kies een dominante kleur, een kleur om die dominante kleur te odnersteunen en een levendige accentkleur.
Interessant is dat je ook een vergelijkbaar kleurenschema kunt maken met neutrale kleuren. Dit wordt ook een monochromatisch kleurenschema genoemd. Kies eenvoudig zwart, wit en grijs in plaats van echte kleurtinten.
8. Triadische kleuren
Triadische kleurenschema’s, soms ook aangeduid als een triade, verwijzen naar het gebruik van drie kleuren met gelijke ruimte ertussen in de kleurencirkel. De drie primaire kleuren rood, blauw en geel zijn een perfect voorbeeld, net als de drie secundaire kleuren. Dit type kleurstelling is vaak erg opvallend. Omdat de kleuren in zo’n hoog contrast staan en er vaak pure tinten worden gebruikt, zie je dit schema meestal in kinderkamers of speelkamers.
9. Tetradische kleuren
Na het triadische schema wordt het een beetje ingewikkelder. We gaan verder met het balanceren van vier kleuren in de ruimte. Het tetradische schema, ook wel een rechthoekenschema genoemd vanwege de vorm die in de kleurencirkel vormtt, richt zich op het gebruik van twee verschillende paren complementaire kleuren.
In dit schema speelt de kleurtemperatuur een zeer belangrijke rol. Probeer ervoor te zorgen dat je twee warme kleuren en twee koele kleuren kiest om de ruimte te vullen in plaats van een oneven aantal. Door een even aantal van beide te gebruiken, kan je de ruimte in balans brengen.
10. Vierkant kleurenschema
Het vierkante kleurenschema lijkt qua nummer en naam erg op rechthoekig. Het gebruikt vier tinten, maar in plaats van zich te concentreren op tegenovergestelde paren, zijn de kleuren gelijkmatig verdeeld in de kleurencirkel. Welke kleuren je ook kiest, dit schema bestaat uit een primaire, een secundaire en twee tertiaire kleuren. Varieer de intensiteit van de vier kleuren door twee tinten neutraler te maken en twee een beetje brutaler. Net als het tetradische schema, wil je aandacht besteden aan het bereiken van een gelijk aantal warme en koele kleuren. Maar in plaats van beide kleurenparen evenveel aandacht te geven, is het verstandig om een tint te kiezen om de ruimte te domineren en de andere drie als accenten te gebruiken.
No Comments